facebooktwittermail d

Nytt stall för forskning om produktion

SLU Götala

SLU bygger nytt och satsar på forskning om lamm- och nötköttsproduktion på Götala.

Götala nöt- och lammköttscentrum på SLU i Skara.
Götala nöt- och lammköttscentrum på SLU i Skara. FOTO: SLU

Den sista pusselbiten har nu fallit på plats när regeringen gav sitt tillstånd för en ny- och ombyggnad av stallar på forskningsstationen Götala nöt- och lammköttscentrum på SLU i Skara.

– Det är jättekul, vi har jobbat för det här i tio år och det har varit en lång resa med många interna beslut på SLU, innan regeringen nu gav sitt godkännande, säger Anna Hessle, samordningsansvarig på Götala.

Mer flexibelt

I veckan har de första spadtagen tagits till en ny stallbyggnad som kommer att ersätta ett äldre helspaltstall.

– Det blir inte fler stallplatser men vi kommer att få ett mer flexibelt och bättre utrustat stall. Det blir bland annat djupströbädd vilket betyder att vi kan ha allt från småkalv till stora tjurar och dikor, beroende på hur forskningsuppdraget ser ut, säger Anna Hessle.

Anna Hessle, samordningsansvarig på Götala.
Anna Hessle, samordningsansvarig på Götala. FOTO: FOTOGRAF THOMAS HARRYSSON AB

Dessutom byggs kringutrustning som verkstad och enklare grovfoderlabb.

– Nu kommer förutsättningarna för forskningen att bli bättre. Flexibiliteten ökar dels vad gäller vilka djur vi kan plocka in och dels kan vi göra större försök med fler djur parallellt, säger Anna Hessle.

Det kan till exempel handla om att forskarna vill titta på många olika faktorer samtidigt som hur olika nivåer av kraftfoder eller olika slaktålder påverkar.

– Nu blir det också möjligt att få data från varje enskild individ vad gäller foderkonsumtion. Det gör att vi kan få ut mycket mer information från varje försök, säger Anna Hessle.

Schaktningen har påbörjats och det nya stallet beräknas stå klart för inflyttnig vintern 2018.
Schaktningen har påbörjats och det nya stallet beräknas stå klart för inflyttnig vintern 2018. FOTO: SLU

Flyttar in direkt

Det nya stallet, som kostar 15 miljoner kronor, ska stå klart 31 januari 2018. Så fort det står färdigt ska en omgång avvanda tjurkalvar sättas in i försök. Rena mjölkrastjurar kommer att jämföras med mjölk- och köttraskorsningar vid olika utfodringsintensiteter.

– Vi kommer att göra analys av köttets ätkvalitet men också titta på ekonomin när det gäller uppfödning och se vad som är lönsammast. Det görs också en livscykelanalys där vi tittar på miljöbelastningen i de olika uppfödningsmodellerna, säger Anna Hessle.

LÄS OCKSÅ: