facebooktwittermail d

Vätgastraktorer och precisionsbesprutning i tekniksvepet

Det rullar på för Boschs teknik för precisionsbesprutning. Företaget har fått en ny kund. Och på tal om kunder har även den nederländska tillverkaren EOX sålt ett exemplar. Här är veckans tekniknotiser.

De första Fendtsprutorna är redan ute på testfältet. FOTO: AGCO

Nytt sprutsamarbete med Bosch

Agco inleder ett sprutsamarbete med Bosch, BASF och Raven Industries kring företagens produkter inom precisionsbesprutning av ogräs. Testverksamheten med Fendts Rogator-spruta ska redan vara i gång i Europa, och planen är att testverksamheten ska utvidgas till Nordamerika nästa år.

FOTO: AMAZONE

Amazone gör samma sak

Även konkurrenten Amazone har meddelat att de går in i skarpa fälttester med sin SmartSprayer-teknologi nu under vår- och sommarsäsongen. Sprutan, en 36 meter bogserad, är utvecklad för att hitta grönt i grönt, alltså ogräs i växande gröda, vilket anses svårare än att hitta ogräs på bar jord. Även här står Bosch för tekniken medan BASF Xarvio står för behandlingsbesluten, bland annat baserade på ogrästyp och väderförhållanden. På så sätt ska herbicidanvändningen kunna reduceras med upp till 90 procent. Betor, majs och raps är några av de prioriterade grödorna.

Ny eltraktor som drivs på vätgas

Den nederländska tillverkaren EOX (också känd under varumärket h2tractor) har sålt sin första eltraktor som drivs på vätgas. Modellen som heter EOX - 175, är delvis framtagen i arvet efter Multi Tool Trac, som i viss mån påverkades av en konkurs för något år sedan. Precis som Multi Tool Trac kan EOX, med en effekt på 160 kilowatt ändra spårvidden, i det här fallet från 3,20 meter till 2,25 meter. Det ska i sin tur underlätta vägtransporterna, men också leda till högre skördar när man kan dra ut spårvidden under fältarbetet. En annan fördel som lyfts fram är fyrhjulstyrningen som ska göra det enklare att manövrera maskinen. I framtiden finns det även planer på att plocka bort hytten, så att en förare kan styra både sin egen maskin och en parallell maskin och på så sätt få ner marktrycket.