facebooktwittermail d

Nytt mejeri säljer via automat

Med hjälp av ny teknik har det blivit möjligt att skapa nya intäkter i mjölbranschen. I Ångermanland har det unga lantbruksparet Karin Hamberg och Dwayne Patrick använt den nya teknikens möjligheter för att starta ett eget mejeri.

ATL har skrivit om flera försök att sälja mjölk via automat direkt i butik. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
ATL har skrivit om flera försök att sälja mjölk via automat direkt i butik. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. FOTO: ANNE ADRE-ISAKSSON

Just nu har paret 21 mjölkkor på gården som ligger i Viksäter strax utanför Kramfors i Ångermanland. Men planen är att verksamheten ska utökas till 29 mjölkkor redan i början av nästa år, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland. Via det egna mejeriet planerar paret att sälja merparten av mjölken till några av matbutikerna i Kramfors kommun.

- Det blir automater i butikerna så det är meningen att kunden tar med sin returflaska, eller köper den i butiken, och fyller på själv säger Dwayne Patrick.

Förhoppningen är att nästan hela dagsproduktionen på cirka 600 liter ska säljas via matbutikerna, medan överskottet ska gå till Norrmejerier.