facebooktwittermail d

Nytt fall av mjältbrand

Under dagen har Jordbruksverket fått ytterligare ett provsvar som visar på mjältbrand från besättningen med nötkreatur från en gård i Omberg i Östergötland.

FOTO: MOSTPHOTOS

– Det är så klart ett bakslag men inte helt oväntat, säger Lotta Andersson, ställföreträdande chef på enheten för idisslare och gris, i ett uttalande från Jordbruksverket.

Det nya fallet är en tjur från den gården där de första fallen upptäcktes. Men tjuren har inte betat i samma område som något av de andra smittade djuren.

– Vi har vaccinerat alla djur som gått på samma bete som de djur som dött av mjältbrand. Vi vaccinerar nu hela besättningen och prioriterar djuren efter hur stor smittrisken är, säger Lotta Andersson i ett uttalande från Jordbruksverket.

Smittkällan oklar

Hittills har nu fyra fall av mjältbrand konstaterats på två gårdar vid Omberg i Östergötland. Smittkällan har ännu inte spårats. I nuläget väntar inte Jordbruksverket på fler provsvar.

Inga fall bland vilt

Jordbruksverket anser inte att det finns någon förhöjd risk för dödlighet bland vilt, men personer som hittar död älg, hjort eller rådjur uppmanas att höra av sig. Inga fall av mjältbrand har upptäckts hos vilda djur, skriver TT.