facebooktwittermail d

Nytt fågelinfluensafall i Stockholm

undefined

Strax innan jul drabbades en hobbybesättning av höns, påfågel och duvor på Utö i Stockholms skärgård. "Fåglar trillade ner från sina sittpinnar en efter en. Efter fyra dagar var nästa alla döda".

Nu har en annan inhägnad med tamfåglar på Muskö, en knapp timmes båtresa från Utö, drabbats, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Den smittade hobbybesättningen är spärrad och för att motverka smittspridning väntar arbete med avlivning och sanering.

- Fem hönor hade dött och resten av besättningen avlivas under dagen. Sedan ska hönshuset och utrymmena saneras och desinficeras, säger smittskyddshandläggare Karin Åhl på Jordbruksverket till TT.

Jordbruksverket säger att de ska införa ett skyddsområde på 3 kilometers radie och ett övervakningsområde med 10 kilometers radie från tamfågelbesättningen på Muskö.

"Denna fågelinfluensa cirkulerar fortfarande och skapar stora problem i Europa och även i andra delar av världen. Därför vill vi påminna om hur viktigt det är att du skyddar dina fjäderfän från kontakter med vilda fåglar", säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i ett pressmeddelande.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har aldrig smittat till människa trots att den under flera år funnits bland vildfågel och orsakat utbrott bland tamfågelbesättningar i andra länder.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att människor ska smittas i Sverige obefintlig.

LÄS MER: Tamfågelbesättning på Utö sanerad