facebooktwittermail d

Nystartat bondeparti valets stora segrare i Nederländerna

Efter att 85 procent av rösterna är räknade i gårdagens provinsval i Nederländerna går ett parti som grundades efter de stora bondeprotesterna 2019 mot vad landets största dagstidning kallar en ”monsterseger”.

Ledaren för Bondemedborgarrörelsen BBB, Caroline van der Plas, på gårdagskvällens valvaka i Bathmen i östra Nederländerna.
Ledaren för Bondemedborgarrörelsen BBB, Caroline van der Plas, på gårdagskvällens valvaka i Bathmen i östra Nederländerna. FOTO: SEM VAN DER WAL/EPA/TT

Det nybildade partiet Boer-Burger-Beweging (BBB), vars namn betyder Bondemedborgarrörelsen, har skakat om det politiska landskapet i Nederländerna. Redan innan alla röster är räknade står det fast att partiet är den stora segraren efter gårdagens provinsval. Ett val som indirekt väljer senaten – det nationella parlamentets överhus – och på så vis kan ha en effekt på landets lagstiftning.

Medan premiärminister Mark Ruttes konservativa parti VVD ser ut att tappa platser i senaten ser BB ut att tillsammans med valkoalitionen mellan socialdemokratiska PvdA och det gröna partiet GL få flest platser i senaten i Haag.