Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 31 januari 2019

  USA: Detaljer klara för möte med Kim Jong-Un

  Tid och plats är bestämt för USA:s president Donald Trump kommande möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, säger Trump och tillägger att det kommer att tillkännages nästa vecka.

  Enligt USA är Kim fast besluten att avveckla landets anläggningar för anrikning av uran.

  Utrikesminister Mike Pompeo sade på onsdagen att han sänt i väg en grupp i syfte att förbereda toppmötet, som ska hållas i Asien någon gång i slutet av februari.

  Trump, som träffade Kim i Singapore i somras, hävdar att enorma framsteg skett avseende Nordkorea – dock utan att precisera vad. Det förra mötet resulterade i vad många betraktar som ett mycket vagt avtal, där Nordkorea åtar sig att arbeta för att nedrusta kärnvapnen på Koreahalvön.

  USA:s särskilda representant för Nordkorea, Stephen Biegun, har uppmanat Pyongyang att överlämna en omfattande redogörelse över landets kärnvapen- och robotprogram och har varnat för att USA har beredskap om den diplomatiska processen misslyckas.

  Enligt Biegun – som ska träffa sin nordkoreanska motsvarighet i Seoul den 2 februari – har Kim meddelat utrikesminister Pompeo att han är fast besluten att avveckla och förstöra Nordkoreas anläggningar för anrikning av uran.

  En rad medier har dock den senaste tiden presenterat rapporter om att Nordkorea hemlighåller kärnvapen- och robotanläggningar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen