Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 31 januari 2019

  Snösmocka på väg efter köldchocken

  Vintervädret ska fortsätta i landet.

  Och den hittills lägsta temperaturen för vintersäsongen uppmättes under natten mot torsdag i Nikkaluokta. Vid väderstationen, 70 km väster om Kiruna, dök kvicksilvret ner till –39,5, rapporterar SMHI.

  Om det är klart och vindstilla så kan det, speciellt för Norrlands del, sjunka till väldigt låga temperaturer, säger meteorologen Moa Hallberg.

  Nu drar det in mycket moln över landet vilket dämpar kylan något.

  Det kommer att bli lite mildare framöver även om det fortsatt kommer att vara kallt.

  Men det har varit värre. Köldrekordet för Sverige uppmättes i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen den 2 februari 1966. Då noterades –52,6.

  Fortsatt vinterväder

  Också i andra delar av landet fortsätter vintervädret även om det inte är lika kallt som i norra Norrland.

  Under torsdagskvällen låg ett snötäcke över Dalsland och in mot Vänern, Vättern och bort mot Öland.

  Snöfallet väntas fortsätta upp mot Värmland och Dalarna och kommer under fredagen att beröra södra Norrlandskusten.

  SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kulingvindar och i vissa områden stora snömängder för norra Östersjön, Finska viken, Ålands hav, Skärgårdshavet, Upplandskusten, Roslagskusten, Stockholms län och Gävleborgs läns kustland.

  Under fredag och lördag kan det bli större mängder över södra Norrlandskusten, kanske uppemot en decimeter, säger Moa Hallberg.

  Extremkyla i USA

  I övriga världen har mycket handlat om den extremkylan i Kanada och USA. Polarvirveln har delat sig så att luft som vanligtvis ligger över Nordpolen har flyttat på sig och nu ligger över Nordamerika. Det är väldigt kall luft.

  Det händer lite då och då att den delar sig. Det kan även göra att Sverige kan få det lite kallt. Det beror på hur luften uppdelas och var den hamnar, säger Moa Hallberg.

  Men den kalla luften i USA just nu kommer troligen inte att påverka Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen