Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 5 april 2017

  Ny teknik har koll på vårt undermedvetna

  Ny teknik för att analysera hjärnans undermedvetna kan bidra till att förebygga trafikolyckor när självkörande bilar blir verklighet.

  I ett nytt, mobilt laboratorium på Luleå tekniska universitet kan forskare i realtid få en bild av hjärnans undermedvetna reaktioner på nya tekniska lösningar, till exempel självkörande bilar.

  ”När vi utvecklar självkörande bilar kommer vi nu snabbare att kunna komma fram till system som är bättre anpassade efter människans beteende och därmed också förebygga trafikolyckor”, skriver Camilla Grane, forskare i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

  I det nya labbet kan forskarna visualisera och analysera mänskligt beteende, för att till exempel undersöka hur trötthet påverkar bilförare eller hur beslutsfattande fungerar i riskfyllda arbetsmiljöer.

  Mätutrustningen i det mobila labbet fångar upp signaler från kroppen som vi inte är medvetna om eller kan styra.

  I labbet kan forskare se exakt vad föraren tittar på och hur personen reagerar. Den kunskapen används för att ta reda på när information ska presenteras till föraren och på vilket sätt, för att han eller hon ska hinna reagera i tid.

  Relaterade artiklar

  Till toppen