Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 28 april 2017

  Hanteringen av terrordådet ska utredas

  Hanteringen av terrordådet på Drottninggatan ska analyseras.

  I analysen ingår också hur Sverige ska klara flera attacker samtidigt.

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i uppdrag att se hur hanteringen av det initiala händelseförloppet vid terrordådet den 7 april inverkade på samhället. Det uppgav inrikesminister Anders Ygeman (S) under riksdagens debatt om terrorism.

  MSB ska också dra slutsatser som kan vara adekvata om hur samhället i framtiden ska hantera en eventuellt större händelse eller flera händelser samtidigt, säger Ygeman.

  MSB ska också titta på hur information spreds i samband med terrordådet och hur det påverkade hanteringen av händelsen. Ygeman pekar på att obekräftade uppgifter och rykten spreds.

  Dämpad ton

  Att regeringen och Allianspartierna nu sitter i förhandlingar om en ny överenskommelse om åtgärder mot terrorism dämpade tonen i debatten. Ett förslag som diskuteras är att utöka polisens kameraövervakning av brottsutsatta platser. Ygeman uppger att han vill ”säkerställa” polisens kameraövervakningsförmåga, även om den utredningen som nu sitter skulle vara kritisk i sitt betänkande i juni.

  Hårdast i tonen var Sverigedemokraterna, som begärt debatten, och Vänsterpartiet. De partierna får inte får vara med i de pågående förhandlingarna.

  SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen kritiserade de övriga partierna för att under många år ” ha skrattat” åt SD:s varningar för islamistisk extremism. Han anklagade också de övriga partierna för att ha drivit en kravlös politik på många områden som lett till att ”säkerhetsläget är utmanat till den yttersta bristningsgränsen”.

  ”Inte vara snäll”

  Regeringen måste förstå att det inte finns något värde i att vara snäll mot utlänningar som förklarat krig mot vårt land och vårt sätt att leva, säger Marttinen.

  Vänsterpartiet kritiserade regeringen och Allianspartierna från andra hållet. V:s rättspolitiska talesperson Linda Snekker ansåg att partierna tävlar om att vara handlingskraftiga och att de slängt fram ogenomtänkta förslag som strider mot grundlagen och mänskiga rättigheter.

  V är inte intresserat av att delta i ett absurt spel säger hon.

  Snekker kritiserade också de andra partierna för att enbart fokusera på islamistisk extremism.

  Att måla ut islam och muslimer som det största hotet är att gå både de högerextrema och jihadisterna till mötes. Det är att brännmärka vissa människor och göra dem till brottslingar, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen