Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 6 december 2016

  Flera nya fall av fågelinfluensa

  Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats både på Gotland och i Skåne.

  I Malmö har fler döda fåglar skickats på analys.

  En havsörn på Gotland och tre vilda fåglar i Malmö har konstaterats smittade med fågelinfluensa av typen H5.

  Vi har konstaterat så här långt att det rör sig om högpatogen H5, men det är väl högst sannolikt att det kommer att vara ett N8, säger Ann Lindberg, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

  Cirkulerar i Europa

  Virustypen H5N8 har tidigare drabbat en gård med värphöns utanför Helsingborg och en vild fågel i Vellinge kommun. Att fler fall upptäcks bland vilda fåglar överraskar inte SVA och myndigheten bedömer att det är fortsatt förhöjd risk för fler fall.

  Det här är något som cirkulerar runt om i Europa och förra veckan nådde det upp till Åland, säger Ann Lindberg.

  I Malmö är det två skrattmåsar och en kråka i Pildammsparken som har drabbats av fågelinfluensa.

  Det är klart att det finns en oro när det är en sjukdom, men det är färre och färre fåglar som hittas döda, säger Ola Enqvist, naturvårdare på Malmö stads gatukontor, till TT om rädslan för att det ska bli en stor spridning av fågelinfluensa i staden.

  Totalt har ungefär 15 döda fåglar av arten skrattmås och kråka hittats i Pildammsparken och i Slottsparken.

  Det känns som att det redan har kulminerat litegrann. Men det vet vi ju inte. Det är oberäkneligt när det handlar om ett virus, säger Ola Enqvist.

  Tama fåglar inne

  Viruset kan inte smitta människor eller andra däggdjur. Malmö stad har nu stoppat sin egen fågelmatning i parkerna och uppmanar allmänheten att inte mata fåglar eftersom spridningsrisken ökar när fåglar flockas. Viruset sprids bland annat genom vatten och luft.

  De som har fåglar, exempelvis höns eller duvor, ska hålla dem inomhus eller i sina burar så att de inte får kontakt med vilda fåglar, säger Ola Enqvist.

  Allmänheten uppmanas att slå larm om döda fåglar hittas. En levande fågel som har smittats uppträder allmänt förvirrande och kan irra omkring, skriver Malmö stad på sin hemsida.

  Relaterade artiklar

  Till toppen