Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 23 februari 2017

  Fler skilsmässor för klättrande kvinnor

  Kvinnor som befordras till toppjobb skiljer sig oftare än män som får motsvarande jobb, visar en studie. Skilsmässorna blir fler när en befordran går emot de roller, eller ansvarsföredelning, som makarna tidigare haft. Det är slutsatsen som två forskare drar i en artikel i tidskriften Ekonomisk debatt.

  Forskarna, Johanna Rickne och Olle Folke, har undersökt äktenskapsstatus för personer som blivit kommunstyrelseordförande respektive riksdagsledamöter, och jämfört med andra personer som fanns med på valsedlarna och kandiderade om samma uppdrag. De har också tittat på civilstatus för vd:ar på större företag.

  Bland kvinnorna som fått de höga politiska positionerna är tio procent skilda inom tre år efter valet, mer är dubbelt så hög andel som i gruppen som inte befordrades. Bland männen syns däremot ingen skillnad.

  Den största andelen skilsmässor sker då kvinnan stärker sitt ekonomiska övertag, och den minsta andelen skilsmässor där mannen gör det.

  ”Familjen blir ett stöd i genomsnittsmannens karriär, men en källa till stress och konflikt för genomsnittskvinnan”, skriver de.

  Relaterade artiklar

  Till toppen