Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 15 februari 2017

  Fler i utsatta områden har jobb

  Utvecklingen i landets mest utsatta förortsområden är inte bara nattsvart. Allt fler har jobb och allt färre lever på bidrag, stick i stäv med den bild som ofta utmålas.

  I flera av de så kallade utanförskapsområdena är andelen förvärvsarbetande nu den högsta som uppmätts sedan SCB började sina mätningar för knappt 20 år sedan, skriver Dagens Nyheter.

  Till exempel har andelen som hade jobb i Rinkeby ökat från 33 till 50 procent mellan 1997 och 2015.

  Det är tydligt att andelen förvärvsarbetande ökar i de flesta områden. Utvecklingen är positiv. Sedan är det svårt att säga vad det beror på. Det krävs mer analyser, säger Linus Garp, utredare på SCB, till DN.

  Färre brott anmäls

  De 15 stadsdelar som brukar klassas som särskilt utsatta har granskats utifrån faktorer som arbete, försörjningsstöd, unga som varken jobbar eller pluggar, hälsa och brott.

  Många fall av grov brottslighet har rapporterats i de 15 områdena på senare tid, men det totala antalet anmälda brott har minskat med 12 procent mellan 2011 och 2015, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är oklart om det beror på färre brott eller att färre anmäler, skriver DN.

  Minskat bidragsberoende

  Andelen som får försörjningsstöd minskat tydligt i sju av de 13 områden där det finns jämförbar statistik.

  Jag är förvånad över att utvecklingen har varit så stark i flera områden. Samtidigt ser jag inget som är uppenbart konstigt med hur siffrorna är framtagna. En förklaring är troligtvis att det har varit en allmän uppgång av sysselsättningsgraden bland utrikesfödda, kraftigare än bland inrikesfödda, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen