Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Nyheter från TT 31 januari 2019

  EU kräver att Venezuela släpper journalister

  EU kräver att Venezuela omedelbart släpper de tre utländska journalister samt deras chaufför som gripits i landet. Journalisterna arbetade för den spanska nyhetsbyrån EFE när de greps.

  Vi är fast övertygade om att alla journalister bör få göra sin plikt och utöva sina rättigheter i sitt arbete, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini i samband med ett utrikesministermöte i Bukarest.

  Två franska journalister, som arbetar för tv-programmet Quotidien, har också gripits i Venezuela. Men på torsdagen meddelade deras arbetsgivare att de släppts och att de snart återvänder till Paris. Detta sedan den franska ambassaden arbetat för att få dem frigivna.

  Den colombianske fotojournalisten Leonardo Muñoz och hans chaufför José Salas greps på onsdagsförmiddagen när de rapporterade från en demonstration mot Venezuelas regering på uppdrag av EFE.

  Några timmar senare greps två andra EFE-journalister, spanjorskan Maurén Barriga Vargas och Gonzalo Dominguez Loeda från Colombia, vid sitt hotell tillsammans, enligt Nélida Fernández som är EFE:s chef i Caracas.

  Spaniens regering fördömer också gripandet och kräver att journalisterna omedelbart släpps.

  ”Regeringen uppmanar återigen venezuelanska myndigheter att respektera lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter av vilka pressfriheten är en central del”, lyder ett uttalande från spanska UD.

  Tidigare i veckan greps två chilenska journalister och utvisades från landet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen