facebooktwittermail d

Nyheter från Claas visade på Borgeby

När Borgeby fältdagar ställdes in passade Swedish Agro Machinery på att hyra den del av demofältet som var avsett för valldemon. Under veckan har man gnuggat säljare och servicepersonal i Claas produkterna och under fredagen visades Claas nyheter upp för den svenska lantbrukspressen.

FOTO: ANDERS NILSSON

Disco Move är två frontmonterade slåtterkrossmodeller med arbetsbredder på 3,2 och 3,6 meter. Den nyutvecklade avfjädringen innebär att slåtterkrossen hänger stumt i traktorns frontlyft.

Den kombinerade lyftkolven och avfjädringen har en rörelse på en meter.
Den kombinerade lyftkolven och avfjädringen har en rörelse på en meter. FOTO: ANDERS NILSSON

– De frontmonterade slåtterkrossarna används ofta i butterflykombinationer med stora traktorer. De stora traktorernas och frontlyftens stora lyftkolvar är inte optimalt för den frontmonterade slåtterkrossens avfjädring. Man tvingas öka marktrycket vilket inte är optimalt ,säger Marcus Jönsson, produktchef för vallmaskiner och lastare på Swedish Agro Machinery.

Lyft och avfjädring av slåtterkrossen sker med separata fjädrar inbyggda i trepunktsfästet samtidigt som krossen hänger stumt i frontlyften, vilket gör att frontslåtterkrossens ofjädrade vikt är lägre.

Ny lastarmodell med hybridstyrning

Torion 956 Sinus är en ny hjullastare med hybridstyrning som är en kombination av midjestyrning och styrande bakaxel.
Torion 956 Sinus är en ny hjullastare med hybridstyrning som är en kombination av midjestyrning och styrande bakaxel. FOTO: ANDERS NILSSON

Torion 956 Sinus är hjullastare med en maskinvikt på 9,6 ton och en 4 cylindrig DPS motor med en effekt på 106 hästkrafter.

Lastarens hybridstyrning innebär att bakaxeln styrs synkroniserat med midjestyrningen via två mekaniska stag förbundna med var sitt bakhjul. Lastaren har hydrostatisk framdrivning med en maximal hastighet på 40 kilometer i timmen. Motorn är tvärställd och sitter placerad helt bakom bakaxeln.

Två styrstag, ett på varje sida, infästa mellan lastarens midja och styrspindeln styr bakhjulen synkront med midjestyrningen.
Två styrstag, ett på varje sida, infästa mellan lastarens midja och styrspindeln styr bakhjulen synkront med midjestyrningen. FOTO: ANDERS NILSSON

– Den styrda bakaxeln gör lastaren smidig samtidigt som den begränsade knäckvinkeln på 30 grader gör att maskinen klarar höga tipplaster. Det är en maskin som vi tror mycket på inom lantbruket där utrymmena ofta är trånga, säger Marcus Jönsson.

Lastaren kan erhållas med två lastaggregat där höglyftaggregatet ger en höjd i skopans vridpunkt på mer än fyra meter.

Den tvärställda motorn placerad bakom bakaxeln ger god viktfördelning.
Den tvärställda motorn placerad bakom bakaxeln ger god viktfördelning. FOTO: ANDERS NILSSON
FOTO: ANDERS NILSSON

Teleskoplastare med räckvidd

Scorpion 741 är en ny teleskoplastare med en lyfthöjd på sju meter.
Scorpion 741 är en ny teleskoplastare med en lyfthöjd på sju meter. FOTO: ANDERS NILSSON

Scorpion 741 är en ny teleskoplastare med en lyfthöjd på 7 meter och en lyftkraft på drygt 4 ton. Den drivs av en 4 cylindrig Deutz-motor på 136 hästkrafter.

– Den har en bra mix mellan räckvidd och lyftkraft där vi tror att den passar väl som teleskoplastare inom lantbruket, säger Marcus Jönsson.

Enkelt och funktionellt. Ett vattenpass indikerar maskinens lutning.
Enkelt och funktionellt. Ett vattenpass indikerar maskinens lutning. FOTO: ANDERS NILSSON

Förutom de traditionella styrsätten med framhjulsstyrning, fyrhjulsstyrning och krabbstyrning kan teleskoplastaren också styr fram- och bakaxel separat i förhållande till varandra.

Två stöttor stödjer teleskoparmen när den är nedsänkt.
Två stöttor stödjer teleskoparmen när den är nedsänkt. FOTO: ANDERS NILSSON
Vem har inte svurit över trilskande snabbkopplingar för ett redskap? Den knappen avlastar trycket i den tredje funktionen.
Vem har inte svurit över trilskande snabbkopplingar för ett redskap? Den knappen avlastar trycket i den tredje funktionen. FOTO: ANDERS NILSSON

Torion 956 Sinus

Vikt: 9610 kg

Motoreffekt: 106 hk

Lyfthöjd: 3,7 m

Max. last4955 kg

Claas Scorpion 741

Motoreffekt: 136 hk

Lyfthöjd: 6,9 m

Max. last 4100 kg