facebooktwittermail d

Nyckelbiotoper pausas i nordväst

Skogsstyrelsen pausar inventeringarna av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Orsaken uppges vara att det är för svårt att identifiera och avgränsa nyckelbiotoperna.

Skogsstyrelsen pausar inventeringarna av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige, skriver Herman Sundqvist, generaldirektör.
Skogsstyrelsen pausar inventeringarna av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige, skriver Herman Sundqvist, generaldirektör. FOTO: VERONIKA LAX

Skogsstyrelsen gör paus för all inventering och avgränsning av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Det skriver myndighetens generaldirektör Herman Sundqvist i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Orsaken uppges vara att det i det området är särskilt svårt att identifiera och avgränsa nyckelbiotoperna.

En nyckelbiotopsklassificering innebär inget formellt skydd och inte heller något avverkningsförbud. Men certifieringssystemen FSC och PEFC gör att det i inte finns några köpare av virke från nyckelbiotoper, så för markägaren innebär det i praktiken ett avverkningsstopp.

Pausen gäller tills vidare och omfattar fjällkommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen samt delar av Torsby kommun.

Samtidigt inleds en process tillsammans med skogsbruk och ideell naturvård för att hitta nya arbetssätt kring skogar med höga naturvärden.

Från Naturskyddsföreningen har reaktionen inte låtit vänta på sig:

"Det här är ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige på länge", säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt henne kör Skogsstyrelsen med beslutet över miljörörelsen och att det innebär en risk att många tusentals hektar av de mest skyddsvärda skogsområdena kommer att avverkas.