facebooktwittermail d

Nya Zeeland förbjuder export av levande boskap till havs

Nya Zeelands regering har beslutat om ett förbud mot export av levande boskap till havs, med en övergångsperiod på två år.

FOTO: GRAHAM FLETT/AP/TT

Enligt landets officiella statistikmyndighet skeppade Nya Zeeland över 100 000 nötkreatur avsedda för avel till Kina förra året. En lönsam, men kritiserad verksamhet som regeringen nu sätter stopp för.

”Faktum är att när djuren väl har lämnat Nya Zeeland med skepp så har vi en väldigt begränsad möjlighet att säkerställa deras välbefinnande innan de når sin destination. Det är en oacceptabel risk för Nya Zeelands rykte”, säger landets jordbruksminister Damien O'Connor, enligt public serviceradiokanalen Radio New Zeeland.

Nya Zeelands jordbruksminister Damien O'Connor pratar med media på onsdagen efter att beslutet om exportförbud har klubbats.
Nya Zeelands jordbruksminister Damien O'Connor pratar med media på onsdagen efter att beslutet om exportförbud har klubbats. FOTO: NICK PERRY/AP/TT

Förbudet gäller inte export av levande boskap på flygplan, eftersom det inte finns några indikationer på problem med djurvälfärden där, enligt ministern.

Medan djurskyddsgrupper firar beslutet kritiseras det av Animal Genetics Trade Association, vars medlemmar berörs av exportstoppet.

Enligt gruppens talesman David Hayman kommer nu 150 000 mjölkraskalvar slaktas i landet varje år, i stället för att exporteras till avel.