facebooktwittermail d

Bismitta sprider sig – nytt utbrott på Gotland

Bisjukdomen amerikansk yngelröta sprider sig. Ett nytt utbrott har konstaterats på Gotland och nu tvingas biodlare förstöra sina bisamhällen. Men den låga ersättningen är ett problem, menar bitillsynsmannen Lars Karlsson.

Yngelrötan har på kort tid upptäckts i Enköping, Köping, Västerås, Sigtuna samt på Gotland. Bisamhällena på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra.
Yngelrötan har på kort tid upptäckts i Enköping, Köping, Västerås, Sigtuna samt på Gotland. Bisamhällena på bilden har ingenting med innehållet i artikeln att göra. FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Som ATL tidigare berättat har nya utbrott av den smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta konstaterats i Mälardalen. Nu har sjukdomen även hittats hos biodlare på Gotland, rapporterar SVT.

Bisamhällen som angrips måste förstöras.

Odlare som drabbas kan få ersättning, men lagen som reglerar ersättningen stiftades enligt SVT på 1970-talet och har inte reviderats sedan 1990-talet. Enligt den lagen får en biodlare 100 kronor i ersättning per bisamhälle, men ersättningen lämnas bara om minst fyra bisamhällen går förlorade. En självrisk på 300 kronor ska även betalas.

För den som förlorar fyra samhällen blir med andra ord bara 100 kronor kvar att betala ut.

Ersättningen ett problem

Bitillsynsmannen Lars Karlsson säger till SVT att den låga ersättningen är ett problem.

– Man kanske skulle höja bidragen så att fler anmäler att de har fått till exempel amerikansk yngelröta, annars kan det sprida sig, säger han.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) reagerar på de låga beloppen.

– Det låter väldigt lite, det är väl så att detta är en ersättningsnivå som funnits väldigt länge och inte uppdaterats, säger hon till SVT.

Hon kan dock inte lova högre ersättning. Däremot anser hon att frågan bör ses över.

Amerikansk yngelröta

Amerikansk yngelröta kallas också nymfpest, elakartad yngelröta, täckt yngelröta och täckt bipest. Sjukdomen kan orsaka betydande förluster för biodlaren.

Amerikansk yngelröta förekommer mer eller mindre allmänt i Götaland och Svealand. I Norrland förekommer den endast lokalt.

Smittan orsakas av en sporbildande bakterie, Paenibacillus larvae. Sporerna angriper binas larver genom att via fodret ta sig in i larvernas tarmkanal där de utvecklas till bakterier som förökar sig hastigt. Larverna dör snabbt av bakterierna, men sporerna tål både värme och kyla och kan finnas kvar i honung, skattlådeväggar och gamla vaxbyggen i många år. Varje död larv bär på cirka 2,5 miljarder smittsamma sporer.

För att kontrollera smittan ska sjuka bisamhällen avlivas och deras kupor destrueras. Restriktioner införs också för flytt av honungsbin och smittförande material ur ett smittförklarat område.

Källa: Jordbruksverket