facebooktwittermail d

Nya sprutor och andra tekniknyheter

Här är veckans tekniknotiser.

Bogserad kultivator/tallriksharv.
För den avslutande återpackningen finns elva olika efterredskap/valstyper till förfogande. FOTO: AMAZONE

Nya modeller av Ceus

Amazone lanserar två nya modeller av Ceus, bogserade kultivator/tallriksharvar med 3 resp 4 meters arbetsbredd, båda typerna i stelt utförande.

Effektbehovet startar från 150 hästkrafter. Stubbearbetning, djupluckring och såbäddsberedning är några av användningsområdena.
Fram sitter stora tallrikar som finns i både tandat och slätt utförande. Stensäkringen i form av gummielement är helt underhållsfri. Därefter följer en sektion med pinnavståndet 40 centimeter, som blandar in växtresterna. Den efterföljande utjämningsenheten kan sedan bestå av släta eller tandade tallrikar eller av fjäderstålspinnar. 

För den avslutande återpackningen finns elva olika efterredskap/valstyper till förfogande. 

För högre komfort och optimalt arbetsresultat vid skiftande förhållanden, kan harven utrustas med hydraulisk djupinställning, denna kan beställas för respektive harvsektion.

LRF avyttrar ägare i balplastbolag

LRF Ventures avyttrar sitt ägande i återvinningsbolaget Cross Mountain Group/Reviva Plastics AB. Ny ägare blir Trioworld, tidigare Trioplast, med säte i Smålandsstenar.

Avyttringen görs mot bakgrund av att bolaget står inför nästa steg i sin tillväxtresa, vilket kräver nytt kapital. Investeringen gjordes från början för att möjliggöra byggandet av Sveriges första återvinningsanläggning för lantbruksplast - en fabrik som har förlagts till Korsberga. Anläggningen togs i drift för ett halvår sedan, och återvinner årligen hälften av de 20 000 ton plastavfall som lantbruket genererar.

Ny återförsäljare av ryska tröskor

Det finska bolaget Vihtiläinen Heftway Oy tar två av ryska Rostselmashs skördetröskor till Finland. Det rör sig dels om fyrhjulsdrivna Nova 330 på 173 hästkrafter med ett skärbord på fyra eller fem meter, samt tröskan RSM 161 med sex hjul och ett bord på 7 eller 9 meter och en effekt på 355 hästkrafter. Priserna börjar på 85 000 respektive 190 000 euro.

R975i-spruta i fält.
R975i-sprutan blir den största bogserade med JD-emblem. FOTO: JOHN DEERE

R975i-sprutan blir störst med JD-emblem

Med sina 7 500 liter blir John Deeres nya R975i-spruta den största bogserade modellen från företaget. För första gången kan sprutorna i M900(i)- och R900i-serien också levereras med ett munstyckesavstånd på 25 centimeter. En annan nyhet är att alla bogserade JD-sprutor kommer att ta del av de nyheter som introducerades i R700i-serien i år, som individuell munstyckskontroll, som begränsar över- eller underdoseringen för att säkra en hög avkastning, samt spara in på kostnaderna för insatsmedel. JD pratar själva om besparingar på 6 euro per hektar utöver de besparingar som sektionskontrollen ger. Uträkningen baseras på en veteodling på 500 hektar, med en kostnad för ogräsmedel på 53 €/ha och för svampmedel på 65 €/ha – vilket ger en femprocentig besparing på 118 € = 5,9 €/ha.

En annan funktion är den nya, ISO-godkända kopplingen som gör det möjligt att ansluta till alla slutna överföringssystem. Detta förhindrar eventuellt spill av växtskyddsmedel, och ger miljösäkrad påfyllning. Man undviker också att föraren kommer i kontakt med växtskyddspreparat.