facebooktwittermail d

Nya skördemetoder sänker världens vinpris

Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år - främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien, rapporterar CNN.

Den avmattade tillväxte har överraskat branschen, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Arkivbild.
Den avmattade tillväxte har överraskat branschen, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Vingårdarna i norra Kalifornien började plantera tusentals tunnland med nya vinrankor 2016 och med nya mer effektiva skördemetoder har det lett till riklig druvproduktion. Druvöverskottet kombineras dessutom med en minskad efterfrågan på vin, vilket väntas leda till lägre priser i upp till tre år.

– Huvudskälet till överutbudet i dag är kulmen på några års minskande tillväxt i vinleveranserna, med en riklig druvskörd 2018 som ett utropstecken. (…) Fram till 2015 hade vinleveranserna ökat ganska förutsägbart under två decennier. Den avmattade tillväxten har överraskat branschen, säger Jeff Bitter, ordförande för branschorganisationen Allied Grape Growers, till CNN.