facebooktwittermail d

Löfven möblerar om i regeringen

Per Bolund (MP) blir ny miljö- och klimatminister.

Per Bolund (arkivbild).
Per Bolund (arkivbild). FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT

Isabella Lövins avgång som språkrör i Miljöpartiet och Märta Stenevis tillträde på posten leder till förändringar i den rödgröna regeringen. Statsminister Stefan Löfven har också behövt hitta en ny biståndsminister sedan strax före jul då Peter Eriksson (MP) avgick. Per Bolund blir ny miljö- och klimatminister och vice statsminister.

– Per Bolund ansvarar nu för att föra regeringens mycket ambitiösa miljöpolitik, sa Stefan Löfven vid presentationen av de nya ministrarna på fredagsmorgonen.

Per Bolund lämnar därmed posten som finansmarknadsminister. Miljöpartiets manlige språkrör är utbildad biolog och säger att hans nya portfölj är regeringens viktigaste.

– Vid sidan av klimatkrisen är naturkrisen den största frågan vi behöver hantera just nu. Och vi ser många exempel på klimatkrisen och naturkrisen påverkar vårt samhälle, inte minst genom den pandemi som just nu slår mot världen. Att bevara de arter vi delar den här planeten med är avgörande och jag vet att vår överlevnad hänger på att vi klarar av det. För mig är ingen uppgift viktigare.

Märta Stenevi blir bostads- och jämställdhetsminister. Tidigare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) blir ny finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Helt ny i regeringen är Per Olsson Fridh (MP) som blir ny biståndsminister, eller för att använda den officiella titeln: minister för internationellt utvecklingsarbete. Han kommer närmast från rollen som statssekreterare på Utrikesdepartementet.

Märta Stenevi (arkivbild).
Märta Stenevi (arkivbild). FOTO: JESSICA GOW/TT

LÄS OCKSÅ: Ledare: Fortsätter Per Bolund på den ohållbara vägen?