facebooktwittermail

Nya köttskandalen kan kopplas till hästköttfusket

Den senaste köttskandalen kan kopplas till den tidigare stora skandalen med hästkött. ATL har spårat köttet till en holländsk leverantör.

Köttet som sålts som svenskt Krav-kött kom från det holländska företaget Borghans en Zonen B.V. i Nuth, som i nuläget inte är misstänkt för några oegentligheter.

– Vi har exporterat nötkött till Sverige ett par decennium. Jag vill dock inte kommentera den aktuella affären innan jag fått formell information från de svenska myndigheterna, säger direktör Ruben Vermeulen.

Nederländskt exportföretag

Borghans i Nuth ligger mellan Maastricht och den tyska gränsen. Det startade 1981 och ingår sedan några år tillbaka i en grupp med fem mindre köttföretag. Det är ett typiskt nederländskt exportföretag inom sektorn.

Det nederländska föreaget Borghans kött köps upp från holländska bönder men huvuddelen importeras från diverse länder som Irland, Tyskland, Östeuropa och Storbritannien.

Exklusiv profil

Partierna sammanställs och går sedan på export. Samtliga fem företag i gruppen håller en exklusiv profil. De vänder sig till restauranger och kunder i det högre kvalitetssegmentet.

När hästköttsskandalen briserade för några år sedan handlade Borghans hos Willy Selten i Oss, som också levererade till bland annat Findus som drogs in i skandalen.

Blandade hästkött

Selten var inblandad i en av Europas största köttskandaler. Bolaget blandade hästkött i nötköttet och de ansvariga dömdes i fjol till fem års fängelse. Året innan försattes företaget i konkurs.

– Vi har levererat kött till Sverige sedan 1995, säger Ruben Vermeulen.

"Regelbundna besök"

– Jag besöker regelbundet våra svenska kunder, fortsätter han.

En del av de svenska importörerna är grossister som sedan säljer köttet vidare.

Anonyma tips

Enligt P4 Gotland ska Livsmedelsverket ha fått två anonyma tips - hösten 2014 och våren 2015 - om att det kom slaktade lammkroppar från Irland till det ena av de två misstänkta livsmedelsföretagen. 

– Man bedömde tipsen vara av sådant slag att det inte gick att gå vidare, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till P4 Gotland.

Viktig marknad

Sverige är en viktig exportmarknad för de nederländska köttföretagen. 2014 gick färskt nötkött för 118 miljoner euro, övriga köttprodukter för 197 miljoner och ätbart slaktavfall värt 57 miljoner euro till Sverige.

LÄS MER: Gotlands Ekologiska om köttfusket: "Bedrövligt"