facebooktwittermail

Nya hjullastare från Claas

Agrotechnia

Claas har i samarbete med bland annat Liebherr tagit fram en serie hjullastare inriktat mot lantbruk.

Alla modeller av Claas nya hjullastare kan fås med vågcell för att hålla koll på vikten man lyfter.
Alla modeller av Claas nya hjullastare kan fås med vågcell för att hålla koll på vikten man lyfter.

Maskinerna i Torion-serien finns i sju olika storlekar, från 5,2 ton till 19,5 ton och motorer mellan 63 och 228 hästkrafter.

De minsta modellerna har motorer från Yanmar, mellanmodellerna från John Deere och de största från Liebherr. Transmissionen är steglös på alla, på de minsta och mellanstora modellerna är de hydrostatiska och på de största sitter power split-transmissioner som kombinerar hydrostatdriften med mekanisk transmission.

Fläktar åt två håll

Alla modeller är designade med motorn lågt och långt bak vilket minskar behovet av extravikter och stabiliserar maskinen, särskilt vid höga lyft. Vissa av modellerna har reverserbar fläkt som tillval för att kunna blåsa rent om man jobbar mycket i dammiga miljöer.

På de största modellerna är det standard med en programmerbar funktion för att få tillbaka skopan eller gafflarna till en önskad höjd. Programmeringen görs via en touchskärm i hytten. Funktionen går också att få till mellanmodellerna men är då tillval. Alla modeller kan också fås med vågcell för att hålla koll på vikten man lyfter.

Hjullastarna säljs genom Claas-handlare och ska finnas tillgängliga omgående.