facebooktwittermail d

Nya grävare från Komatsu, Kubota och Bobcat

Komatsu kommer med tre nya grävmaskiner, Kubota med en ny 5-tonnare och Bobcat med sin största modell hittills.

FOTO: KOMATSU

Ny grävartrio från Komatsu

Komatsu kommer med tre nya grävmaskiner för den europeiska marknaden. PC210LCi-11, PC290LCi-11 och PC290NLCi-1. De har tjänstevikter på mellan 22,1 ton till 30,9 ton beroende på modell och utrustning. Motorstyrkorna är mellan 165 till 196 hästkrafter. De är också utrustade med en uppdaterad variant av styrsystemet intelligent Machine Control som bland annat inbegriper Auto Tilt Control som ska underlätta arbete i sluttningar och diken då maskinen automatiskt behåller önskad vinkel på skopan när armen rör sig.

FOTO: BOBCAT

Bobcats största grävare hittills

Nu har Bobcat utökat sitt grävmaskinsprogram med E165, tillverkarens största hittills. Den väger över 17,2 ton och har en motor på 131 hästkrafter. Föraren kan välja mellan fyra olika arbetslägen och maskinen minskar dessutom automatiskt varvtalet på motorn när den inte belastats så hårt vilket enligt tillverkaren ska minska bränsleförbrukningen med upp till 5 procent.

FOTO: KUBOTA

Ny 5-tonnare från Kubota

Kubota ersätter KX057-4 i 5-tonsklassen med nya KX060-5. Maskinen har bland annat fått en ny 7 tums LCD-display där all viktig information visas för operatören. Hytten har också enligt tillverkaren förbättrats på många punkter, bland annat när det gäller sikt och ljudisolering. Den finns också i en version med mindre överhäng, U56-5.

Läs mer: Fler grävmaskinsnyheter hittar du här

FOTO: METSJÖ

Metsjö fördubblar sin kapacitet

Metsjö ska fördubbla sin produktionskapacitet i sin fabrik utanför Linköping. Utbyggnaden ska vara klar i januari nästa år och ska då bättre kunna serva kundernas efterfrågan på bland annat mer hydrauliktillval. – Det nya hydrauliska taket, hydraulisk drivning och vår nya automatstyrning har blivit väldigt populära tillval på kort tid. Dessa ska på i monteringen och det gör att vi behöver större kapacitet här. Vidare blir vi också en bättre arbetsgivare eftersom vi kan förbättra arbetsmiljön i monteringen, tidigare har det varit lite för trångt, säger vd Anders Ivarsson i ett pressmeddelande.

FOTO: ALBINSSON & SJÖBERG

Ingen Trucking Festival på Mantorp i år

När Elmia Lastbil flyttades fram till 2021 så flyttade arrangörerna av Trucking Festival, förlaget Albinsson & Sjöberg arrangemanget till i höst. Men den pågående Coronapandemin och de restrektioner som den medfört gör nu att eventet ställs in. ¬

– Det är ett tufft beslut för oss. Vi såg, på båda eventen, en mycket god införsäljning och kände att vi hade branschen med oss. Men hälsan går före allt annat, säger Eva-Marie Andersson, vd på Albinsson & Sjöberg i ett pressmeddelande.