facebooktwittermail

Nya fågelregler hotar uppfödare

Mindre uppfödare riskerar att slås ut om Jordbruksverkets förslag till djurskyddsföreskrifter för vilda fåglar i hägn blir verklighet. Det befarar Sören Åmand Hansen vid Wanås gods i Skåne.

Varje år föds drygt 200 000 fasaner, gräsänder och rapphöns upp i Sverige. Fåglarna används till att förstärka de jaktbara fågelbestånden, skriver tidningen Jakt och Jägare.

Hittills har de inte omfattats av djurskyddsregler. Nu har Jordbruksverket tagit fram ett förslag om hur fåglarnas burar, eller voljärer, och hägn ska se ut. Föreskrifterna tar även upp hur fåglarna ska hanteras och matas innan de slutligen sätts ut i naturen.

Onödiga och hårda


Förslaget välkomnas av Yrkesjägarföreningen, även om vissa krav anses onödiga och hårda.

- Går förslaget igen riskerar en del mindre uppfödare, samt uppfödare med avelsrapphöns, slås ut, säger yrkesjägaren Sören Åmand Hansen till tidningen.

Han anser att kraven på markbotten, i stället för nätbotten, i burar för rapphönsuppfödning och begränsningen av flockstorlek i voljärerna är i tuffaste laget för små uppfödare.

Sören Åmand Hansen tycker också att kravet på 50 kvadratmeter vatten vid anduppfödning blir orimligt för en uppfödare som endast har ett tiotal fåglar.

- Många småuppfödare kan tvingas lägga ned verksamheten, säger han.ATL.nu