facebooktwittermail

Nya eldrivna teleskoplastare ska klara 2,5 ton

Italienska Merlo har visat upp en rad nyheter, bland annat två eldrivna teleskoplastare, en ny Multifarmer och en rad andra teleskoplastarmodeller.

Merlo släpper två nya eldrivna teleskoplastare.
Merlo släpper två nya eldrivna teleskoplastare. FOTO: MERLO

Eldrivna teleskoplastare har funnits i några år, och nu tar Merlo steget fullt ut på marknaden med en ny serie teleskoplastare som drivs på batteri.

Maskinerna, som kan stoltsera med fördelar som låga bullervärden och en fullständig avsaknad av luftföroreningar i närmiljön, ska också locka med driftskostnader som är betydligt lägre än motsvarande dieselalternativ, enligt Merlo.

Totalt ska maskinerna klara upp till åtta timmars arbete mellan laddningarna. Tack vare en egenutvecklad maskinvara ska det även vara enkelt att övervaka batteriets status och optimera dess användning.

Två modeller

Serien består av två modeller, dels E-Worker 25.5-60 som får drivning på en axel, samt E-Worker 25.5-90 med fyrhjulsdrift.

Effekttalen landar i sin tur på 60 respektive 90 hästkrafter i de två olika modellerna, medan last- och lyftkapaciteten uppgår till 2,5 ton respektive 4,8 meter.

Allroundlastare

Multifarmer, som närmast kan beskrivas som ett mellanting mellan en traktor och en teleskoplastare med PTO och trepunktslyft får också sällskap av ytterligare en modell.

Nya MF44.9 Multifarmer är i grunden en vidareutveckling av företagets 40.9-modell och får en kapacitet på 4,4 ton respektive 8,8 meter.

Bland nyheterna märks även en rad nya Turbofarmer, som närmast kan beskrivas som en vidareutveckling av Merlos compact-, medium- och heavy-serie, med delvis ny design, nya steg fem motorer och en rad nya säkerhetslösningar.

För maskinförarna inom lantbrukssektorn tillkommer även en ny specialutvecklad joystick, som ska svara upp till flera moderna krav, vad gäller ergonomi och produktivitet.