facebooktwittermail d

Ny vikplog från Sami och hyttlös Scania

Entreprenadmarknaden fortsätter att leverera nyheter. Här är några av veckans mest intressanta.

FOTO: SAMI

Ny vikplog från Sami

Redskapstillverkaren SAMI har tagit fram en ny vikplog, VB-3200A där A står för aggressiv. Skärbladen har en aggressiv vinkel vilket enligt tillverkaren gör att plogen får både upp och undan större mängder snö vilket ökar effektiviteten och minskar bränsleförbrukningen. Dessutom ska kasteffekten förbättras. Arbetsbredden varierar mellan 2990 till 3238 millimeter och den rekommenderade traktoreffekten är på minst 150 hästkrafter.

FOTO: DAN BOMAN 2019

Hyttlös konceptlastbil från Scania

Scania AXL är lastbilstillverkarens senaste konceptfordon, en helt autonom lastbil utan hytt. En intelligent kontrollfunktion styr fordonet. Motorn är en traditionell dieselmotor men som enligt Scania ”drivs med fördel med förnybart biobränsle”. Scania har redan tagit fram självkörande lastbilar för ett antal kunder men dessa fordon har plats för en förare som kan ingripa och ta över om det blir nödvändigt. Scania AXL ska premiärvisas på bolagets utvecklingsdag den 2 oktober.

FOTO: MOSTPHOTO

Ny aktör vill in på svenska biogasmarknaden

Holländska Orangegas med omkring 150 tankställen i Tyskland och Holland vill nu även etablera sig i Sverige. Bolaget har ansökt om att få starta en biogasmack i Borgholm på Öland, skriver Östran. Om ansökan får ja blir det bolagets första i Sverige men man vill bygga på fler orter, enligt tidningen.

FOTO: NASTA

Eldriven Hitachigrävare testas i Norge

Hitachis norska återförsäljare Nasta har tillsammans med ett tekniskt forskningsinstitut utvecklat en 17,5 tons grävare med eldrift, Zeron ZE350LC. Kraften kommer via kabel från ett flyttbart containerbatteri. Enligt Jan Ivar Ibsen, chef för Nastas avdelning för specialprodukter ökar tekniken maskinernas livslängd markant jämfört med dieseldrivna grävare, från omkring 15 000 timmar till det dubbla. Tre grävare är redan färdigställda och ytterligare två är på gång, skriver Ny Teknik.

Säkra skoplås krav från Veidekke

Senast från årsskiftet ska alla grävmaskiner över 5 ton som kör för Veidekke vara utrustade med säkra skoplås. Anledningen är att utrustning lossnat och orsakat dödsolyckor både hos Veidekke och andra företag i branschen.

– Så vitt jag vet är vi den första stora entreprenören i Skandinavien som ställer detta krav. Vi hoppas att våra branschkollegor gör detsamma så att det kan bli en branschstandard, säger Jimmy Bengtsson, koncernchef på Veidekke i ett pressmeddelande.