facebooktwittermail d

Nytt virus med pandemipotential hittat i Kina

En ny typ av svininfluensa som upptäckts i Kina skulle kunna utvecklas till en pandemi, varnar forskare. Men än så länge finns inga bevis för att viruset kan smitta från människa till människa.

Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa. På bilden grisar i Hubeiprovinsen 2019.
Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa. På bilden grisar i Hubeiprovinsen 2019. FOTO: MARK SCHIEFELBEIN/AP/TT

Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa som uppvisar ”alla väsentliga kännetecken på stor anpassning för att smitta människor”, enligt en studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS.

Från 2011 till 2018 samlade forskare från olika kinesiska universitet samt landets smittskyddsmyndighet in 30 000 prover från grisar på slakterier i tio kinesiska provinser. Resultatet visade att det nya influensaviruset dominerat hos grispopulationen sedan 2016.

Viruset har fått namnet G4 och härstammar från den H1N1-sträng som 2009–2010 resulterade i svininfluensapandemin.

10,4 procent smittade

Tester visade att 10,4 procent av de som arbetade med grishållningen redan hade antikroppar mot viruset. Dessutom tycks 4,4 procent av den allmänna befolkningen ha varit utsatt för smitta.

Det finns inga bevis för att viruset kan smitta mellan människor. Däremot har laboratorietester visat att det kan reproducera sig i mänskliga celler och de kinesiska forskarna befarar att även detta virus kan få global spridning. Ju fler människor som smittas, desto större risk att viruset muterar.

”Det är oroande att G4-infektioner hos människor kommer att leda till ytterligare anpassning och öka risken för en mänsklig pandemi”, står att läsa i studien.

Följer utvecklingen

På en presskonferens säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian att landet ”har följt utvecklingen noga” och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning och utbrott.

Fakta: Pandemisk influensa

När en ny typ av influensavirus sprids och smittar människor i stora delar av världen, och innebär stora konsekvenser för vårt samhälle, så klassas det som en pandemi.

Tre stora influensapandemier ägde rum i världen under 1900-talet: Spanska sjukan 1918 orsakad av influensa A(H1N1), Asiaten 1957 A(H2N2) och Hongkong-influensan 1968 A(H3N2).

Under 2009–2010 fick svininfluensan A(H1N1)pdm09 pandemisk spridning.

Pandemier kan även orsakas av andra typer av virus, som den pågående covid-19-pandemin som orsakas av ett coronavirus, eller den likaledes pågående hiv-pandemin som orsakas av ett retrovirus.

Ett nytt pandemiskt influensavirus konkurrerar ofta ut tidigare säsongsinfluensavirus och etablerar sig efter några år som en variant av säsongsinfluensa.

Källa: Folkhälsomyndigheten