facebooktwittermail d

Ny svampsjukdom angriper ungtallen

Diplodiasjukan trivs i varm och fuktig väderlek. Nu har den angripit toppskotten i ett bestånd med ungtall nära Arlanda.

Ungskog av tall riskerar att drabbas av nya svampsjukdomen diplodiasjukan.
Ungskog av tall riskerar att drabbas av nya svampsjukdomen diplodiasjukan. FOTO: PÄR FORNLING

Svampsjukdomen diplodiasjuka påminner om greminiella. Den sprids med luftburna sporer och trivs i varm och fuktig väderlek och angriper toppskotten.

Nu har det konstaterats att svampen angripit ett område på cirka fem hektar norr om Arlanda. Det är svensk tall som planteras för cirka 15 år sedan. Enligt Skogsstyrelsen verkar sjukdomen ha funnits i beståndet några år men ökat markant i år.

"I nuläget vet vi inte vad som orsakat utbrottet i just detta bestånd", säger Hans Källsmyr, regional skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

2013 gjordes de första säkra observationerna av svampen i Sverige, då främst på svarttall - en art som är ganska vanlig i Centraleuropa.

Allvarlig skadegörare

Svampsjukdomens vanligaste förekomst är sydöstra Europa.

"Där är den en allvarlig skadegörare på tall. Svampen dödar årsskott och knoppar men kan även infektera kottar. Vid stora angrepp kan den även döda hela träd. Den gynnas troligen av klimatförändringarna och kan bli vanligare ju varmare vi får det."

Rapportera angrepp

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, planerar att undersöka varför angreppet har skett och om det finns risk att svampen kommer att sprida sig.

Samtidigt uppmanas alla att ha extra koll på tallskogen och rapportera misstänkta angrepp till SLU.