facebooktwittermail d

Ny stöld av växtskyddsmedel

En våg av växtskyddsmedelsstölder sveper den här sommaren över Skåne. Just nu härjar tjuvarna i Ystadstrakten, där två lantbrukare blev bestulna i början av veckan.

När Jan Knutsson i Köpingebro kom ut till containern där han förvarar sina växtskyddsmedel i tisdags tyckte han att det såg lite stökigt ut. Sen upptäckte han att en del lådor hade försvunnit.

– Alla oöppnade förpackningar var borta. Bara de öppnade stod kvar. Vi var där senast i söndags och då fanns allt kvar, säger han till ATL.nu.

Jan Knutsson, som odlar spannmål och grönsaker, blev av med ogräsmedel och svampmedel för mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Flera hundratusen kronor

Lika illa gick det för en av hans grannar, Hans-Gunnar Andersson.

– De var här natten mellan måndag och tisdag och tömde rubbet. Jag blev av med medel för mellan 100 000 och 150 000 kronor.

Växtskyddsmedlen förvarades i en låst maskinhall precis bakom bostadshuset. Men det generade inte tjuvarna.

– Det verkar vara skärpta killar. De har kanske varit här och rekat innan, säger Hans-Gunnar Andersson.

Tog bara dyra preparat

För knappt två veckor sen fick Marsvinsholms gods påhälsning. Där försvann växtskyddsmedel för uppemot 350 000 kronor.

– Ett par veckor tidigare hade vi tagit hem rätt mycket, både till höstrapsen och höstvetet. De tog bara de dyra preparaten, allt annat står kvar, berättar André Iacobaeus.

Både han och de andra lantbrukarna har polisanmält stölderna, men ingen har några större förhoppningar om att brotten ska klaras upp.

– Tyvärr känns det inte som om det har någon större prioritet, säger André Iacobaeus.

"Håller hemligt"

Ewa-Gun Westford, informatör vid polisområde södra Skåne, förstår uppgivenheten.

– Men att vi lägger ner utredningarna innebär inte att vi inte jobbar med stölderna på underrättelsesidan. Ett ärende kan vara nedlagt utredningsmässigt och ändå leva kvar, säger hon.

– Men vad som sker på underrättelsesidan håller vi hemligt.