facebooktwittermail d

Ny spets för tunga jordar

Marathon 15/25 är en ny harvspets från Väderstad som ska ge ett garantrat arbetsdjup även i tunga jordar. Spetsen har i det här fallet en 15 millimeter bred smal botten, och en spetsig form som ska göra att den kan behålla arbetsdjupet i tunga jordar med mycket lera.

Den spetsiga formen ska fungera bra på jordar med mycket lera.
Den spetsiga formen ska fungera bra på jordar med mycket lera. FOTO: VÄDERSTAD

Enligt företagets produktutvecklare ska den till och med kunna penetrera jorden något bättre än Marathon 25/35, som är det större syskonet som släpptes 2018.

Marathon 15/25 är justerbar i höjd, och varje spets ska kunna justeras i fem olika höjdpositioner, vilket ger möjligheter att anpassa djupet efter traktorspåret för att ta ett exempel.

Precis som alla Marathon-spetsar är den gjord av volframkarbid, som är ett extremt hårt och hållbart material. Det produceras genom att i höga temperaturer pressas ihop med kobolt eller nickel för att producera ett av de mest hållbara materialen.

Detta ska i sin tur ge Marathon-spetsarna upp till tio gånger längre livstid jämfört med vanliga spetsar på marknaden, enligt Väderstad.

– En maskin från Väderstad som är utrustad med Marathon-spetsar garanterar att arbetsdjupet kommer bibehållas över tid. Detta är oerhört viktigt, eftersom en variation i arbetsdjup har en direkt påverkan på såresultatet och därmed också uppkomsten. På fyra centimeters arbetsdjup, har varje centimeter betydelse för slutresultatet. Därför ska inte vikten av att kunna bibehålla arbetsdjupet underskattas, säger produktutvecklaren Magnus Samuelsson på Väderstad i ett pressmeddelande.

Marathon 15/25 blir tillgänglig som tillval till NZ Mounted, NZ Aggressive och Concorde och släpps den 1 juni.

Marathon 15/25 är justerbar i höjd och kan justeras i fem olika positioner.
Marathon 15/25 är justerbar i höjd och kan justeras i fem olika positioner. FOTO: VÄDERSTAD