facebooktwittermail d

Ny skörderobot utvecklas i Örebro

Pöttinger bygger ut och ny lantbruksrobot utvecklas i Örebro. Här är veckans tekniknotiser.

Pöttinger bygger nytt

Pöttinger är på väg att få sin fjärde fabrik. Den nya anläggningen ska vara inriktad på att bygga rundbalspressar och rotorsträngläggare, och kommer att ligga fem kilometer från högkvarteret i Österrike. Förhoppningen är att fabriken ska stå klar inom ett år. Fabriksytan ska då uppgå till 6300 kvadratmeter. Förutom Österrike har företaget även fabriker i Tyskland och Tjeckien.

Skörderoboten kan exempelvis flytta krukor från växthuset till fältet.
Skörderoboten kan exempelvis flytta krukor från växthuset till fältet. FOTO: HARVEST AUTOMATION

Skörderobot utvecklas i Örebro

Amerikanska Harvest Automation har tagit fram en skörderobot som just nu vidareutvecklas på Örebro universitet. Genom att stoppa in ny mjukvara hoppas studenten Nick Shindler kunna optimera roboten för nya typer av arbetsuppgifter inom jordbruket och industrin. I dag är roboten utvecklad för skörd och förflyttning av olika typer av föremål, som krukor.

Ny backlampa från HBA

HBA släpper en ny uppdaterad backlampa, där en av nyheterna är indirekta reflektorer som ska ge ett så kallat diskret intryck. Lampan ligger i det här fallet på 30 Watt som ska ge ett kraftigt sken med en bred och jämn ljusbild. Armaturen består i sin tur av ett pulverlackerat aluminumhölje, som liksom övriga lampor på marknaden, ska klara de krav som ställs.