facebooktwittermail

Ny produktionslina ska ge Claas ökad flexibilitet och fler modeller

Claas satsar 30 miljoner euro, motsvarande 317 miljoner kronor, i sin traktorfabrik i franska Le Mans som företaget tog över från Renault 2003.

För att öka flexibiliteten inför Claas en ny lina där slingstyrda fordon, så kallade AGV:er, kommer att frakta fram de olika modellerna genom produktionskedjan.
För att öka flexibiliteten inför Claas en ny lina där slingstyrda fordon, så kallade AGV:er, kommer att frakta fram de olika modellerna genom produktionskedjan. FOTO: ARNAUD DEROUET©STUDIOPHOTOJM2

Investeringen görs i nya flexibla produktionslinor för att möta kundernas behov av nya modeller. Företaget har successivt ökat sitt modellprogram, och med den nya produktionslinan som företaget har investerat i under 2018 och 2019 kommer företaget att ha möjlighet att bygga ut programmet ytterligare utan att behöva ta full hänsyn till flödena i fabriken.

I stället för konventionella fabrikslinor kommer företaget att införa en ny lina där slingstyrda fordon, så kallade AGV:er, kommer att frakta fram de olika modellerna genom produktionskedjan.

Claas traktorfabrik sysselsätter i dag runt 700 medarbetare och har en årlig produktionstakt på 10 000 traktorer. Maxkapaciteten i fabriken uppgår dock till 15 000 fordon, och finns behoven kan produktionstakten ökas ytterligare med fler skift.

Claas återinvesterar i dag runt sex procent av omsättningen på forskning och utveckling, och är långt ifrån den enda traktortillverkaren som satsar i nya fabrikslösningar. Som ATL tidigare berättat bygger även Massey Ferguson om för att öka kapaciteten i sin anläggning i Beauvais i Frankrike. Med sin nya monteringslina har MF som mål att kunna producera upp till 18 000 traktorer om året.