facebooktwittermail d

”Ny politisk riktning i Tyskland lär märkas i lantbruket”

Det tyska miljöpartiet får ett stort ansvar inom klimat, livsmedelsproduktion och lantbruk, skriver Hermann Leggedör i en utblick.

Annalena Baerbock.
På väg att ta över. Annalena Baerbock leder det tyska miljöpartiet tillsammans med partiledarkollegan Robert Habeck. FOTO: TOBIAS SCHWARZ/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande eller fasta skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Tyskland är på väg att få en ny regering. Det blir en så kallad trafikljuskoalition bestående av socialdemokratiska SPD (röd), liberala FDP (gul) och miljöpartiet Die Grünen (grön).

Förhandlingar i trafikljuskoalitionen har visat god stil, respekt för varandra och har mynnat ut i tydliga arbetsfördelningar mellan partierna.

FDP, som tidigare blockerade en generell hastighetsbegränsning i trafiken, får trafikministeriet. Så fortkörning på Autobahn kommer nog att vara kvar, trots alla klimatinitiativ.

Miljöpartiet, Die Grünen, kommer att få tillsätta ministrar för de tunga områdena livsmedel/lantbruk, miljö/konsumentskydd, familj, utrikesfrågor, klimat och ekonomi. Die Grünen får även tillsätta posten som vicekansler. Därmed får det tyska miljöpartiet ett stort ansvar inom klimat, livsmedelsproduktion och lantbruk.

En sidodiskussion som har pågått till följd av förhandlingarna är om EU-kommissionens Ursula von der Leyen kan sitta kvar ytterligare en period. Detta då Die Grünen får förslagsrätten för själva kommissionspresidenten.

För de tyska lantbrukarna kan den nya politiska riktningen praktiskt märkas i att systemet för uppbundna djur lär fasas ut inom tio år, glyfosat förväntas inte att vara tillåtet efter 2023 och 30 procent ekoareal aviseras som mål för 2030. Politiken säger sig även vilja bevaka handeln utifrån lantbrukarnas och konsumenternas intressen samt skydda biodiversitet.

Vattentillgångar ska säkras – med finansiell kompensation till bönderna, vilket på många ställen redan sker i dag. Man syftar i övrigt till en hållbar växtodling, här kommer även klimatåtgärderna in. Lantbruket ses både som en av utsläppskällorna och samtidigt som en del av lösningen.

Den nya regeringen planerar dessutom att legalisera cannabis och avkriminalisera ämnet vilket ligger i linje med andra länders agerande men i motsats till svenska statens initiativ att skärpa reglerna kring odling av hampa.

Som tidpunkt att sluta använda kol som energi aviseras 2030, jämfört med tidigare 2038. Från vissa håll kritiseras att den nya koalitionens klimatfokus skulle kunna vara tydligare, tvärtemot tycker andra att det inte får kosta så mycket.

Alla länder har sin egen historik fylld med minnen och erfarenheter. Jag skulle dock önska att samma respekt och samarbetsvilja som råder i Tyskland även skulle råda mellan svenska partier samtidigt som man tar avstånd från radikala grupperingar.

 

Hermann Leggedör

Hermann Leggedör är eko- och växtodlingsrådgivare på Agri-kultur i Småland. Han har sina rötter i Tyskland, där han har utbildats inom lantbruk.