facebooktwittermail

Ny möjlighet att sälja i skörd

Handelsplatsen Skira öppnar upp för digitala affärer under skörden när handelns priser ofta är pressade. Ytterligare ett alternativ blir att sälja innan skörd.

Skiras marknadsplats.
Skiras marknadsplats. FOTO: SKIRA

För knappt två år sedan drogs den digitala spannmålshandeln igång i begränsade områden och under hösten öppnades den upp för hela Sverige. Här kan säljare och köpare mötas och göra affärer med spannmål.

Hitintills har det begränsats till handel med spannmål som ligger i lager. Men nu införs möjligheten att sälja både torkad och otorkad vara direkt under skörden.

– Vi har under en lång tid sett en efterfrågan på det här från både köpande och säljande kunder, säger Felicia Bindekrans, marknadsansvarig på Skira.

Felicia Bindekrans.
Felicia Bindekrans. FOTO: SKIRA

Många djurbönder har till exempel påpekat att de köper in en stor del av foderspannmålen under skörd eftersom de har bra tork- och lagringsmöjligheter. På den andra sidan finns spannmålsgårdar som saknar denna kapacitet för hela sin skörd.

Handelns priser tenderar att vara pressade för spannmål som säljs direkt under skörden och här är Skiras förhoppning att kunna erbjuda ett mer attraktivt alternativ.

Skira inför också möjlighet att sälja spannmål som ännu inte skördats, antingen för leverans under skörden eller för leverans under valfri period längre fram. Detta brukar i branschen kallas att man säljer på fastpriskontrakt eller terminskontrakt. Skira förmedlar ungefär 2 000 ton spannmål i månaden och har ungefär 1 000 registrerade företag, enligt egna uppgifter. Mellangårdshandel med foderråvaror dominerar men det finns även exempelvis kvarnar som använder tjänsten.

Skira

Skiras tjänst går ut på att användarna kan lägga upp annonser på varor till försäljning. Som köpare kan man lägga bud på de varor som man är intresserad av. Säljaren får sedan möjlighet att välja det bästa budet. Skira erbjuder transport och kvalitetstest av varan. Till skillnad från spannmålshandlare äger Skira aldrig varan utan tar i stället ut en transaktionskostnad för affären. En viktig del av tjänsten är också en juridiskt trygg betalningslösning. LRF Media är delägare i Skira.