facebooktwittermail d

Ny maskinmässa skärper konkurrensen

Mässkaoset på maskinsidan ökar sedan EntreprenadExpo meddelar att man startar en ny mässa i Göteborg, bara en vecka före EntreprenadLives mässa på samma ort.

Just nu finns ett tiotal maskinmässor som slåss om intresserade besökare i Sverige. De flesta har kommit till de senaste åren och konkurrensen är knivskarp.

Det senaste draget står EntreprenadExpo för. EntreprenadExpo har de senaste åren hållit till på Borgeby i Skåne under hösten. Nästa gång är den 10-12 september.

Värsta konkurrenten EntreprenadLive växlar mellan Skåne och Göteborg vartannat år. Nu ska även EntreprenadExpo ha en mässa i Göteborg från och med 2016, bara en vecka före EntreprenadLive.

Två maskinmässor

Därmed har Göteborg två maskinmässor nästa år.

EntreprenadLive har dessutom meddelat att man ska starta en mässa i Stockholm med början 2017. Där huserar sedan lång tid tillbaka MaskinExpo som har eget mässområde vid Arlanda.

Därtill kommer ytterligare en mässa i Stockholm nästa år. Det är Maskinleverantörerna, ML, en sammanslutning av de 60 största generalagenterna i landet, som i våras fick nog av mässkaoset och meddelade att man startar en egen proffsmässa på Solvalla, Stockholm, i juni 2016.

Där får bara ML:s medlemmar ställa ut. 

– Det är inte en marknad utan en maskinmässa. Gjord av proffs, för proffs. Mässan är inte för den som rent allmänt tycker att maskiner är kul eller vill äta en glass, säger Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna.

För kostsamt

Orsaken till att ML startar en egen mässa är att det blir för kostsamt för ML:s medlemmar att åka runt på alla mässor med dyra maskintransporter och höga monteravgifter. Med 90 procent av nyförsäljningen av entreprenadmaskiner hoppas ML att deras mässa ska bli den största.

Men varken EntreprenadExpo eller EntreprenadLive har lagt sig ner och dött. Istället expanderar de. Expo till Göteborg och Live till Stockholm.

Dessutom har Maskinexpo, som regerat marknaden under många år, meddelat att de kör sin mässa som vanligt i maj nästa år.

Treårscykel

Därmed har Skåne två maskinmässor, Göteborg också två samt Stockholm tre mässor.

EntreprenadLive kör sina mässor i en treårscykel, med en mässa vart tredje år i Skåne, Göteborg och Stockholm.

EntreprenadExpo kommer att ha två mässor nästa år, en i Skåne och en i Göteborg.