facebooktwittermail d

Ny lag gör det lättare för skuldsatta att börja om

Från första november gäller en ny insolvenslag i Lettland som gör det snabbare, billigare och enklare att bli av med gamla skulder.

För juristen och aktivisten Reinis Berzins på de skuldsattas förening är det en seger.

I flera år har aktivister som Reinis Berzins i de skuldsattas förening Lakra, krävt att bankerna ska ta större ansvar för kunder som inte klarar sina lån.

Den svenska modellen, att lånen följer dig livet ut även om banken tar över den egendom du lånat till, anses direkt pervers.

Kolonialister


- Bankerna beter sig som kolonialisterna gjorde, suger ut det allra sista av var och en, säger Reinis Berzins.

Förr gav lagen möjlighet att förhala en konkursansökan under många år. Nu måste ett företags tillgångar vara sålda inom sex månader och pengarna fördelade bland borgenärerna inom ytterligare två.

Alla applåderar


Det är något som alla applåderar, även bankerna. Förmånligast är villkoren för privata skulder, bättre än i Sverige. Har du mindre än 100 000 lats i skuld, cirka 1,3 miljoner kronor vilket motsvarar en nyproducerad trea, blir du skuldfri inom två år.

Villkoret är att du under tiden betalar 30 procent av din eventuella inkomst till banken.

Regeln gäller retroaktivt, alltså även för gamla skulder, vilket bankerna anser är ett brott mot det avtal de en gång tecknade med kunden.

Tar längre tid bli skuldfri


De som har större skulder måste betala knappt 800 kronor i månaden även om de inte har någon inkomst och det tar lite längre tid innan de blir skuldfria. Vad de nya lagarna betyder i praktiken är för tidigt att säga.

Affärsbankerna hävdar att de som väljer den nya förmånliga skuldsaneringen får svårare att låna i framtiden.

- Det där är bara banklobbyns skräckpropaganda. Vilka lånevillkor de kan få i framtiden är det minsta problemet för dem det gäller. För dem handlar det om hur de ska få mat till nästa dag, säger Reinis Berzins. Börge Nilsson