facebooktwittermail

Ny JD-skördare får kranspetsstyrning

John Deere släpper ytterligare en modell med kranspetsstyrning. Samtidigt lanserar man den helt nya gallringsskördaren 1070G. Maskinen släpps med sex hjul men kan även fås med fyra hjul för den som är ute efter en smidigare maskin.

I samband med produktsläppet av 1070G drar företaget även ingång försäljningen av sin mellanstora skördare, 1170G, som visades upp på Elmia Wood i somras. Skördaren som ställdes ut hade åtta hjul, men finns nu även i ett tre-axlat utförande för den som söker fördelarna med en maskin som bärs upp på sex hjul.

Enklare manövrering

Nu står det även klart att 1170G kommer att utrustas med John Deeres stora Elmia Wood-nyhet redan från start, nämligen kranspetsstyrning. Detta sker dock som tillval. Men ska man tro John Deere så är intresset för den här typen av teknik stort då knappt någon har valt bort det sedan tekniken lanserades i företagets 1270G-skördare i somras.

1070G levereras med fyra eller sex hjul.
1070G levereras med fyra eller sex hjul.

För den som inte har full koll på tekniken bygger systemet i grunden på att datorer räknar ut kranens rörelser. Det gör att föraren bara behöver fästa blicken på aggregatet för att sedan enkelt styra det i höjd och sidled med hjälp av kontrollerna. Övriga kranrörelser behöver man inte fundera över. Det ska, enligt John Deere, resultera i mindre trötta förare och en ökad produktivitet.

Vad gäller konstruktionen har både 1070G och 1170G försetts med ett nytt bakre chassi och en ny placering av motorn, och andra tillhörande komponenter som pumpar, bränsletankar och hydrauloljetank. Tillsammans med andra förändringar, som att fläkten har flyttats till maskinens bakparti, har detta resulterat i att oljudet som slår mot hyttmiljon har minskats. Samtidigt har maskinens bakparti sänkts med följden att sikten bakåt har förbättrats markant.

LÄS ÄVEN: Läs mer om fördelarna med kranspetsstyrning här

Enklare service

Med sina åtta hjul ska 1170G lämpa sig bra för gallring och föryngringsavverkning, samt för arbete i mjuk terräng och i sluttningar, skriver John Deere i sitt pressmaterial.

Räckvidden med modellens CH6-kran är 10 eller 11,3 meter. Med sex hjul landar vikten på skördaren på 17,8 ton och med åtta hjul ökar vikten till 19,5 ton. Men då ingår också skördaraggregatet i viktangivelsen, men däremot inte bandutrustningen.

I den mindre modellen 1070G är räckvidden 6, 8, 10 eller 10,8 meter.

Kranspetsstyrning är den stora produktnyheten i företagets mellanstora skördare, 1170G.
Kranspetsstyrning är den stora produktnyheten i företagets mellanstora skördare, 1170G.

I de medelstora skördarna i G-serien sitter företagets egenutvecklade 6068-motor, som uppfyller utsläppskraven för Steg 4. Den dagliga servicen ska också underlättas genom att oljestickan, påfyllningsröret och bränslefiltren har fått en ny placering, enligt John Deere.

Mer om hur kranspetsstyrningen fungerar visas även i filmen nedan.

LÄS OCKSÅ: 500 spannmålstjuvar får skjutas per år

PREMIUM: Det får du göra om aktivisterna kommer