facebooktwittermail

Ny jätteskördare från Tigercat

På temat stora maskiner visade kanadensiska Tigercat upp en ny hjulgående skördare, 1185, på 34 ton. Maskinen är fortfarande en prototyp men ska vid en serieproduktion kunna rulla i skogar värden över.

Tigercats nya hjulgående skördare är en riktig tungviktare.
Tigercats nya hjulgående skördare är en riktig tungviktare. FOTO: FREDRIK STORK

I maskinen sitter uteslutande Tigercats egen teknik, i form av företagets egenutvecklade motor på 308 hästkrafter.

- Det är den största och mest komplexa maskin vi någonsin har byggt, säger Trevor Scott, som jobbar för den kanadensiska tillverkaren.

Utställningsexemplaret på Elmia Wood var utrustad med en fast kran på 8,9 meter och med en lyftkapacitet på 2 500 ton. Men bland materialvalen går även att välja en något längre teleskopkran på 11 meter och med en lyftkapacitet på 1 800 kilo. Bland fördelarna märks bland annat den krökta profilen som främjar sikten åt höger, och det tåliga svängsystemet med 360 graders kontinuerlig rotation.

- Vi har mött ett stort intresse från hela världen, från Sverige, Nordamerika, Sydamerika, Ryssland och Skottland. Det här är en maskin som är gjord för tungt arbete, säger Trevor Scott.

På Elmia Wood visade företaget även upp en uppdaterad version av jätteskördaren LH822 med tilläggsbenämningen D på 33,8 ton. Maskinen är utrustad med band och är bland annat framtagen för den amerikanska och kanadensiska marknaden.

Maskinen går under modellbeteckningen 1185.
Maskinen går under modellbeteckningen 1185. FOTO: FREDRIK STORK