facebooktwittermail d

Ny Ideal-tröska totalförstörd i brand

Ett defekt kullager var orsaken bakom att en nästan ny Idealtröska totalförstördes i en brand under skörden förra året.

De nya Ideal-tröskorna från Agco är bland annat kända för att ha en av de största tankstorlekarna på marknaden.

Det var dramatiska scener som utkämpades. Titta bara här. Enligt den danska tidningen Landbrugsavisen hade den nya tröskan gått under 200 timmar. Brandorsaken uppges vara ett defekt kullager på en mellanaxel till en av rotorerna.

Tröskan tillhörde en maskinstation som snabbt kompenserades med en ersättningströska, och efter förhandlingar med leverantören Agco Danmark har parterna nu enats om hur maskinstationen också ska kompenseras för sina övriga omkostnader.

Enligt en representant för maskinstationen kommer Agco att stå för alla kostnader i samband med branden, vilket förutom ny maskin också inkluderar restaurering av marken och uppkomna miljökostnader i samband med branden.

– Vi vet inte om lagret har fastnat och skapat gnistor eller hoppat av, säger en representant för maskinstationen till tidningen.

Lyckligtvis skadades ingen under brandförloppet.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs att branden berodde på ett defekt hjullager, detta har nu ändrats till ett defekt kullager.

Den danska Ideal-tröskan hade bara gått 200 timmar när den totalförstördes i en brand. Arkivbild.
Den danska Ideal-tröskan hade bara gått 200 timmar när den totalförstördes i en brand. Arkivbild. FOTO: LANTMÄNNEN MASKIN