– Jämfört med stora mängder brandskum gör det betydligt mer nytta. Både ekonomiskt och miljömässigt. Det sparar både tid och pengar och är otroligt effektivt, säger Tomas Rydkvist som arbetar för Medelpads skogsförvaltning på SCA.
Släckmedel kan även verka mot skogsbränder
I USA används ett släckmedel tillsammans med vatten för att snabbare kunna kväva en skogsbrand. Även vid insatser med helikopter där bränder vattenbombas från luften. Naturvårdsspecialisten Tomas Rydkvist arbetar för skogsbolaget SCA och har använt medlet i fyra år vid naturvårdsbränningar.
Snabb kontroll
Det är företaget Miraculum Fire, med huvudkontor i USA men den tekniska kompetensen i Sverige, som tillverkar medlet med samma namn. Medlet är registrerat i Basta-registret. I USA används det av brandförsvaret för att snabbt få kontroll över en begynnande skogsbrand.
– Medlet var först tänkt som släckmedel i förebyggande syften och inte för ren brandbekämpning. Vid naturvårdsbränningar är det viktigt att säkra gränser innanför och utanför brandområdet. Därför sprutar vi det på torra marker. Det är mycket enklare än att jobba med stora mängder vatten eller att börja skotta och gräva upp mark, säger Tomas Rydkvist.
Blockerar syret
Medlet består av vatten, oorganiska fosfater, sulfat och ammoniumklorid och bildar en tunn täckande hinna över det brännbara materialet. Släckmedlet blockerar syret så att elden varken får fäste eller näring.
– När det blir för hett frigörs brandfarliga gaser. Släckmedlet förhindrar att dessa gaser frigörs. Jag tror att det skulle kunna fungera även i andra sammanhang än vid kontrollerade naturvårdsbränningar, säger han.
Storbranden i Västmanland
– Ta till exempel den stora skogsbranden utanför Sala. Skulle man ha haft tillgång till det här släckmedlet hade skadorna troligtvis inte blivit lika stora. I USA används det tillsammans med färg och vatten när man bombar bränder från luften, säger han.
Just nu råder stor risk för bränder i skog och mark i Sverige. En plötslig skogsbrand slukar enorma summor pengar. Både i resurser och nedbrunnen egendom.
– Jag har sett film på hur snabbt man släckt en gräsbrand i Sydafrika med det här medlet. Det säger bara poff så är det släckt. Jag hoppas att fler inser att de borde prova det i alla fall. Jag vet att länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västerbotten har testat det med goda resultat, säger han.
Varför tror du att det inte används mer i Sverige?
– Det kan bero på att vi är lite konservativa och inte vill prova något nytt. Eller för att vi är skeptiska till kemiska medel. Medlet innehåller ju ammonium vilket man ska var försiktig med. Men det brandskum som räddningstjänsten använder är betydligt mer miljöfarligt, säger han.
– Det mest miljövänliga medlet för att bekämpa skogsbränder är vatten, men ofta hamnar vattnet fel. Cirka åtta av tio släpp från en helikopter missar brandhärdarna, säger han.