facebooktwittermail

Dubbelt så mycket pengar till livsmedelsforskning

380 miljoner kronor anslås till lantbruks- och livsmedelsforskning.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: JEPPE GUSTAFSSON/TT

Den forskningspolitiska propositionen 2020 presenteras av regeringen och dess samarbetspartier torsdag 17 december. Enligt Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet, kommer närmare 380 miljoner kronor att anslås till livsmedelsforskning de närmaste fyra åren – mer än en fördubbling av anslagen.

Han pekar på att forskning är oerhört viktigt för svenskt lantbruk.

– Sverige tenderar att ha ett högre kostnadsläge än andra länder av olika skäl, då är det viktigt att lantbruksnäringen har rätt förutsättningar för att få ny kunskap och innovation, säger han till ATL.

Förutom den grundläggande funktionen att säkra livsmedelsförsörjningen är livsmedelssystemet viktigt för sysselsättning, ekonomisk tillväxt och levande landsbygder, samtidigt som miljömålen nås, menar Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet.
Förutom den grundläggande funktionen att säkra livsmedelsförsörjningen är livsmedelssystemet viktigt för sysselsättning, ekonomisk tillväxt och levande landsbygder, samtidigt som miljömålen nås, menar Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet. FOTO: FREDRIK WENNERLUND /CENTERPARTIET

Nytt forskningsprogram

Pengarna satsas på ett forskningsprogram som ska stärka svenskt lantbruks och övriga livsmedelsföretags konkurrenskraft.

– Vi uppfattar att det finns en stor efterfrågan inom näringen. Lantbrukare är otroligt viktiga och jag tycker det märks att allt fler företrädare för de gröna näringarna har insett vikten av forskning och innovation, säger Fredrik Christensson.

Forskningsprogrammet utformas av Formas, som är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. De ser till så satsningarna kommer livsmedelsforskningen till del.

Där beslutas även vilka institutioner och vilken typ av forskning pengarna ska gå till.

– Experter väljer vilka projekt de anser kan drivas med högst kvalitet, säger Fredrik Christensson.

Det årliga statliga anslaget till forskning omfattar totalt cirka tre miljarder kronor.

LÄS MER: Fri och obunden forskning behövs

LÄS ÄVEN: Forskare: Stort behov av investeringar mot torka