facebooktwittermail

Ny organisation för Sveriges jägare

Nystartade Föreningen Sveriges Jägare ska arbeta för att säkra jaktens framtid. Initiativtagare är jaktprofilen Thomas Ekberg, som menar att det finns ett stort intresse för ”en vassare organisation som ser jakten och viltet som viktiga delar av landsbygden”.

Bild på Thomas Ekberg.
Föreningen Sveriges Jägares ordförande Thomas Ekberg. FOTO: FÖRENINGEN SVERIGES JÄGARE

Tanken är att Föreningen Sveriges Jägare ska fungera som en liten och lättrörlig organisation som kan påverka i frågor som är viktiga för jägarna. På fyra dagar har ett tusental medlemmar anslutit. 

– Det är ett kvitto på att organisationen behövs som ytterligare en spelare på banan med fokus på jakt och jägarnas framtid. Huvudmålet är att påvisa samhällsnyttan som jägarna gör och att bygga bredare broar mellan stad och land, säger Thomas Ekberg till ATL.

Viktig samhällsresurs

En viktig fråga för organisationen handlar om att pengarna som jägarna betalar in till statskassan bör gå tillbaka till skötseln av det vilda. Enligt Thomas Ekberg är jaktens samhällsnytta så stor att den måste ses som en viktig samhällsresurs.

Som exempel nämner han eftersök på trafikskadat vilt:

– Vi vill att en del av värdet på de eftersök som jägarna gör, ofta med livet som insats, ska gå tillbaka till dem som faktiskt gör jobbet.

En annan prioriterad fråga för organisationen handlar om rätten att få försvara sina djur mot rovdjursangrepp.

– Ytterst handlar våra frågor om vilket djurliv vi vill ha. Allt hänger ju ihop. Vill vi ha vilt i skogen i morgon måste vi tänka till redan i dag, säger Thomas Ekberg.

Ifrågasätter splittring

Sedan tidigare finns i Sverige bland annat Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. De har drygt 150 000 respektive drygt 40 000 medlemmar.

Det har lyfts en del kritiska röster som ifrågasätter ytterligare splittring av jägarkåren?

– Jag vill poängtera att organisationen inte är till för att motarbeta de andra förbunden. Kallar man det för splittring har man nog inte riktigt förstått. I dag har vi två förbund som har det turbulent med väldigt många frågor att fokusera på. Vi ska fungera som ett komplement till våra förbund, säger Thomas Ekberg och fortsätter:

– Till en början kan nog förbunden se oss som konkurrenter, men över tid är jag ganska övertygad om att de kommer samarbeta med oss. Desto fler anslutna jägare vi är – desto starkare blir vi. Alla arbetar åt samma håll för att säkra jaktens överlevnad.

Några av Föreningen Sveriges Jägares huvudpunkter:

Jakten ska styras av biologiska och samhällsekonomiska faktorer och inte av populistiska politiska beslut.

Jägarnas pengar, som betalas via jaktkortet, ska gå tillbaka till viltet och till dem som betalat in pengarna och inte vara en punktskatt.

Värnar om den svenska naturkulturen och att viltet och landsbygden är en viktig faktor för alla svenskar, oavsett om man bor i en stad eller på landet. 

Vill verka för att alla svenskar får tillgång till viltkött till ett rimligt pris.

Föreningen ska verka för en modernisering av vapenlicenshanteringen. 

Det ska vara en rättighet för alla att få försvara sina husdjur mot angrepp av rovdjur. 

Klicka här för att komma till föreningens hemsida.