facebooktwittermail d

Ny flakväxlare från Metsjö och Bigab

Westerns utbud tas in av John Deere och Metsjö bygger vagnar för högre laster. Här är veckans tekniknotiser.

Metsjö lägger till ytterligare en axel för att ta högre laster.
Metsjö lägger till ytterligare en axel för att ta högre laster. FOTO: METSJÖ.

Flakväxlare får ytterligare en axel...

Ivarssons i Metsjö lanserar för första gången en fyraxlad flakväxlare – MetaFlex 60-75 4x. Den nya flakväxlaren har en nyttolast på 30 ton och tar flak enligt skandinavisk och europeisk standard i längder på 6-7,5 meter. Precis som sina syskon bygger den på Metsjös växlingssystem med teleskopiska cylindrar som arbetar i samspel. Detta ska ge en snabb avtippning och låg egenvikt. Den fyraxlade versionen av 60-75 är lika lång som den treaxlade, men på grund av sin utformning byggd för högre laster.  Med sina sex ton lyfter den sin egen vikt fem gånger om.

Även Bigab satsar på nya flakväxlare.
Även Bigab satsar på nya flakväxlare. FOTO: BIGAB

... och flakväxlarnyheter från Bigab

Även Bigab satsar på nya flakväxlare. Först ut i den nya generationen är B20 som är tänkt att ersätta tidigare 20-24. Bigab B20 bygger på ett nytt koncept där ramen nitas i stället för att svetsas, för att spara tid och pengar i tillverkningen. Tipp- och växlingscykeln ska i det här fallet vara 15 procent snabbare, och utrustad med en ny radiostyrning som gör att man kan använda en sekvens av vagnens funktioner i följd, genom enbart en knapptryckning. Ett nytt fjädrat drag som tar upp stötarna, är en annan nyhet.

 

Lyckegård tar över Treffler

Lyckegård Group med varumärken som Cameleon, CombCut och KvickFinn blir exklusiv återförsäljare av hela Trefflers sortiment i Sverige, Norge och Finland. Företaget tillverkar bland annat maskiner inom mekanisk ogräsbekämpning. Agri-Kultur i Småland som tidigare sålt Treffler i Sverige kommer att bistå i övergången samt fortsätta med support och eftermarknad via Lyckegård.

Hur fungerar Lemken Azurit för sådd av tvåradig majs tillsammans med EC-Weeder? Det har en forskare nu tagit reda på.
Hur fungerar Lemken Azurit för sådd av tvåradig majs tillsammans med EC-Weeder? Det har en forskare nu tagit reda på. FOTO: LEMKEN

Ogräsredskap utvärderat med goda resultat

Lemkenägda Steketees mekaniska ogräsränsare EC-Weeder säljs in som ett utmärkt komplement till Lemkens precisionssåmaskin Azurit, som i sin tur är byggd för att skapa ett optimalt tvåradigt odlingsutrymme i majs. Kombinationen har nu testats inom ramen för en magisteruppsats där harven visade sig vara särskilt effektiv för bekämpning av ogräs i de tidiga tillväxtstadierna. Detta eftersom den sliter bort och sedan gräver ner ogräset, enligt ett pressutskick från Lemken.

Och detta utan att orsaka några större skördeförluster. Bekämpningen gick bra även i majsens 3-bladstadie. Under framdriften assisteras maskinen av ett kamerasystem, som säkerställer en korrekt bekämpning i alla tillväxtstadier.

Westerns utbud tas in av John Deere.
Westerns utbud tas in av John Deere. FOTO: JOHN DEERE

Deere tar in Westerns redskap

Genom ett nytt samarbetsavtal med Western, kommer John Deere att börja sälja och serva hela Westerns utbud av snöröjnings- och halkbekämpningsredskap som är kompatibla med  UTV-fordonen inom Gator-familjen. Western erbjuder sedan tidigare ett brett utbud av frontblad, samt matar- och bakmonterade sand- och saltspridare, uppger svenska John Deere i ett pressmeddelande.

Horschs showtruck är på väg genom Europa och kommer snart till Sverige.
Horschs showtruck är på väg genom Europa och kommer snart till Sverige. FOTO: HORSCH

Horsch åker runt i landet

Under vecka 37 genomför Horsch en rundresa tillsammans med Swedish Agro för att visa upp många av de nyheter som ATL skrev om på förra veckans pressvisning. På sin resa genom Sverige stannar företaget i Skara den 16 september och i Kumla den 17 september. Visningen görs som en slags ersättning för att Agritechnica sköts upp till nästa år. På programmet står bland annat den uppdaterade Pronto-såmaskinen, trepunktsburna sprutan CS och andra Sverigeanpassade maskiner som har varit med i flera år.

 

Nya lantbruksdäck från Alliance

Lantbruksdäcket Alliance 372 VF kommer i ytterligare en storlek, 710/60R34. Efter utökningen ska det finnas ett 30-tal storlekar på marknaden för produkten som är utvecklad för traktorer och tröskor.

Också 363 VF, som är utvecklad för traktorer och sprutor som rullar mycket i höga hastigheter på vägen, uppdateras med storlekarna 380/105R50 och 480/80R50. Enligt Alliance ska däcket ha upp till dubbla livslängden jämfört med traditionella produkter.

 

Tvättrobot får nya uppgifter

Uppsala kommun har hittat en något oväntad uppgift till Envirologics tvättrobot, en robot som vi normalt sett hittar i grisstall. ATL har skrivit om produkten flera gånger, men aldrig inom ramen för kommunal förvaltning. Nu ska roboten ta sig an den mödosamma uppgiften att rensa ett gångstråk fritt från tuggummi och annat ingrott skräp, rapporterar SVT.