facebooktwittermail d

Ny fastgödselspridare som vilar på två axlar

Här är veckans tekniknotiser.

[bild]

Ny fastgödselspridare som vilar på två axlar

Samsons tre-axliga US-spridare är på väg att få sällskap av ett tvåaxligt alternativ. Den tre-axliga fastgödselspridaren lanserades 2017, och lagom till årets Agritechnica visar företaget upp sin tvåaxliga spridare, US 2, med lastvolymer från 23 till 35 kubikmeter.

Spridningen sker med hjälp av två diskar med en diameter på vardera 118 centimeter.

Tufft för John Deere internationellt

Amerikanska Deere, som tillverkar traktorer och anläggningsmaskiner, redovisade ett lägre resultat än väntat och spår en avmattning i båda huvudverksamheterna framöver. Det framgår av företagets delårsrapport för fjärde kvartalet.

"Resultatet reflekterar fortsatta svårigheter i lantbrukssektorn", konstaterar Deeres vd John May.

John Deeres aktie svarade negativt på onsdagens rapport och backade med över 3 procent i den amerikanska förhandeln kort efter rapportsläppet.

Affärsområdet lantbruksmaskiner spås en försäljningsminskning på -5 till -10 procent. Men i segmentet bygg- och skogsmaskiner, väntas tappet bli ännu större -10 till -15 procent.

Bolaget har inlett en serie åtgärder för att skapa en snabbare och effektivare bolagsstruktur, heter det vidare i rapporten.

Försäljningen uppgick dock till 8,7 miljarder dollar, vilket är en ökning med 4,3 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Här hade analytikerna väntat sig en försäljning på 8,4 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning.

Samson levererar på två axlar.
Samson levererar på två axlar. FOTO: SAMSON

Nya Isaria scout ska ta bättre jordprover

Isaria Scout har uppdaterats för att ta bättre jordprover. Bland nyheterna märks bland annat en ny terminal, en uppgraderad mjukvara och en ny och mer precisionsstyrd jordprovtagningsmetod.

Utvecklingen har skett i ljuset av de allt strängare kraven på den tyska hemmamarknaden som innebär att lantbrukare måste hålla större koll på sina kvävehalter, vilket företrädelsevis sker genom markprover.

Provtagningen sker i det här fallet helt automatiskt utan någon risk för att proverna blandas samman. Från hytten kan föraren bland annat ställa in borrdjup men också djupet på de olika skikten.

Enligt tillverkaren ska även steniga fält kunna undersökas med denna metod. Beroende på den tillgängliga hydraulkraften, ska instrumentet under idealiska förhållanden, kunna utföra hela operationen på 30 sekunder.

Från hytten kan föraren bland annat ställa in borrdjup men också djupet på de olika skikten.
Från hytten kan föraren bland annat ställa in borrdjup men också djupet på de olika skikten. FOTO: FRITZMEIER

Lodräta solceller ska ge högre vinster

Solceller brukar normalt monteras med viss lutning, och gärna i söderläge, för att maximera solinstrålningen under dagen. Men på Agritechnica gjorde företaget Next 2 Sun ett stort nummer av sina lodräta solpaneler, som är tänka att maximera avkastningen för solcellsägaren. Produkten vänder sig i första hand till större parkägare, som vill maximera produktionen under de tider på dygnet (läs morgon och kväll) då elpriserna är som högst på vissa marknader.

Sprutar från luften

John Deere testar i samarbete med Volocopter, en tillverkare av jättedrönare, att spruta växtskydd från luften. Drönaren har 18 rotorer, är 9,2 meter i diameter och kan bära upp till 200 kilo. Den flyger på låg höjd och ska kunna behandla sex hektar i timmen. Batteriet räcker för 30 minuters flygning, är uppladdningsbart och kan även bytas ut mellan flygningar.

Nästa sommar räknar man med att börja testa i fält.

Luftburen. Volodrone har sprutteknik från John Deere.
Luftburen. Volodrone har sprutteknik från John Deere. FOTO: HANS DAHLGREN

Fastrac får bära tyngre

JCB uppdaterar sina båda serier av Fastrac-traktorer. 8000-serien får dubbelverkande hydraulisk fjädring både på fram och bakaxel. Det innebär att den tillåtna totalvikten ökas med 13 procent till 18 000 kilo. Lastkapaciteten på ”hyllan” baktill dubblas till 5 000 kilo.

4000-serien får kraftigare axlar och skivbromsar. Den tillåtna belastningen på framaxeln ökar med 33 procent och tillåter därmed tyngre frontmonterade redskap.

JCB Fastrac 4000
JCB Fastrac 4000 FOTO: HANS DAHLGREN