facebooktwittermail d

Ny ellastare från Bobcat och bandgrävare från Volvo

Bobcats nya eldrivna minilastare S7X och Volvos nya 50-tons bandgrävare EC500 som börjar tillverkas i höst är två av veckans nyheter.

FOTO: BOBCAT

Bobcat visar upp nya elektriska prototyper

Bobcat fortsätter sin elektriska resa med S7X, en ny minilastare på hjul som kan betraktas som ett syskon till kompaktlastaren T7X, som visades upp förra året.

S7X har ett batteri på 60,5 kilowattimmar och använder sig, precis som syskonmaskinen, av skruvställdon för lyft och tiltfunktioner. Lastaren är byggd för att överträffa sina dieseldrivna motsvarigheter, bland annat genom ett tre gånger bättre vridmoment. Med möjlighet att arbeta konstant i upp till åtta timmar, ska batterikapaciteten tillfredsställa de flesta operatörer, eftersom pauser och stillestånd inte ingår i tidsangivelsen. En full laddning ska ta tio timmar, vilket får ses som ganska mycket i dagens läge. Om maskinen kan snabbladdas framgår inte av pressmeddelandet.

Vid sidan av minilastaren har Bobcat även visat upp en fjärrstyrd prototyp som också kan drivas autonomt. Maskinen beskrivs som en testbänk för framtida innovation, och står alltså långt från marknaden. Även S7X beskrivs som en prototyp, men som står betydligt närmare en kommersialisering.