facebooktwittermail

Ny Dalaskotare signalerar framtidstro

Stora Enso Skog har satsat totalt tre miljoner kronor i en ny skogsmaskin till ett maskinlag verksamt i de norra delarna av Falu kommun.

Det rör sig om en skotare av märket John Deere 1910E med 19 tons lastkapacitet. Laget som fått den är ett av Stora Ensos fyra egna maskinlag och laget arbetar med skogsavverkning från Svärdsö och norrut samt ut mot Gästrikland, berättar Dalarnas Tidningar.

- Det här maskinlaget är ett jätteduktigt gäng som håller hög kvalitet i sitt arbete. Därför var det lätt att ta beslut om att nyinvestera just här, säger Mats Ericsson, distriktschef Falun distrikt, Stora Enso Skog, till tidningen.

Stor potential


Den nya skotaren körs i tvåskift medan skördaren körs i treskift. Mellan 85 och 90 träd i timmen fälls. Timret körs därefter till sågarna i bland annat, Ala, Boda och Kopparfors. Massaved går till Skutskär och Kvarnsveden och grenar tas tillvara som biobränsle.

Enligt Mats Ericsson signalerar investeringen framtidstro för skogsbruket i Dalarna:
- Det finns en stor potential i dalaskogarna och med hjälp av modern teknik och duktiga medarbetare kan vi hjälpa skogsägare att sköta sin skog aktivt och på ett hållbart sätt, säger han.
ATL.nu