facebooktwittermail d

Nu skördas årets söta gubbar

Redan nu skördas årets första jordgubbar hos Axelssons i Aby. "Det är tack vare att vi för första gången använder odlingstunnlar", berättar trädgårdsskötaren Andrzej Rog.

På familjen Axelssons gård utanför Målilla brukar alltför många jordgubbar bli fullmogna först när midsommarhelgen har passerat. Men i år har jordgubbarna blivit röda, fina och söta rekordsnabbt.

– Ja, redan nu kan vi plocka de första tio lådorna med jordgubbar till vår gårdsbutik. Till helgen kan vi ha de första jordgubbarna ute även i andra affärer i trakten, säger Andrzej Rog.

– Så här tidig jordgubbsskörd har vi aldrig haft, åtminstone inte under alla år som jag arbetat här.

Inför den här sommaren har Axelssons i Aby bara för jordgubbsplantornas skull byggt upp tio odlingstunnlar. Dessa är nio meter breda och 120 meter långa, och i varje tunnel får 4 500 plantor av sorten Honeoye plats.

– Än så länge är det här ett försök, i och med att det bara är ett av nitton hektar jordgubbsfält som vi har täckt med tunnlar, men vi kan redan se att prognosen är god, säger Andrzej Rog.

– Vi har ju haft en vår med extremt mycket frost, och tunnlarna har räddat jordgubbarna under åtminstone tio kalla nätter.

Ungefär hälften av alla jordgubbsplantor i Aby är även skyddade av plast. Genom ett nytt datorstyrt system får de kontinuerligt och lagom mycket vatten via droppslangar i odlingsbädden.

– Genom en minidator styrs både temperatur och luftfuktighet så att det blir gynnsamt, utan att vi behöver tänka på detta. Det är även energibesparande, säger Andrzej.

Han tror att Axelssons i Aby kommer att skaffa ännu fler odlingstunnlar för jordgubbar i framtiden.

– Ja, det ser ju både bra och gott ut så här långt i alla fall, säger Andrzej Rog.