facebooktwittermail d

Ny tjänst identifierar barkborreangrepp

Under hösten har jägmästarstudenter från SLU arbetat med att ta fram ett alarmsystem för granbarkborrangrepp. Nu lanseras hemsidan ”Barkborrekollen” som ska stötta skogsägare i sin skogsövervakning.

Barkborrekollen ska larma vid exempelvis angrepp av granbarkborre. Arkivbild på ett träd som har blivit angripet av granbarkborre.
Barkborrekollen ska larma vid exempelvis angrepp av granbarkborre. Arkivbild på ett träd som har blivit angripet av granbarkborre. FOTO: ULF ARONSSON

Tjänsten lanseras den femte december och är gratis för skogsägare att använda. Barkborrekollen använder sig av skogsstyrelsens API, som regelbundet uppdaterar om förändringar i skogen. Genom den kunskapen får skogsägaren som använder tjänsten en notis i mobilen vid förändringar i sin skog.

– Det är en övervakning av sin skog utan att behöva vara där, och det kan förhoppningsvis minska tiden mellan angrepp och åtgärd för skogsägaren, säger Axel Ljudén som är en av grundarna av Barkborrekollen.

Tjänsten är gratis, och är en första version av alarmsystemet.

– Vi hoppas på att kunna utvecklas ännu mer i framtiden, att kunna bli en helhetslösning för digital skogsövervakning, säger Axel Ljudén.

Genom tjänsten kan man som skogsägare registrera sig och få uppdateringar till mobilen vid förändringar i skogen, exempelvis vid vindfällen eller angrepp av granbarkborre.