facebooktwittermail d

Nu fokuserar Preem på biobränsle i Lysekil

Preem har dragit tillbaka ansökan om att få bygga ett raffinaderi för svavelrik tjockolja i Lysekil. Nu läggs allt krut på en storskalig produktion av biobränsle i stället.

Preem lägger mer resurser på att få fram förnyelsebara bränslen.
Preem lägger mer resurser på att få fram förnyelsebara bränslen. FOTO: MOSTPHOTOS

De ekonomiska och tekniska förutsättningarna har förändrats. Därför har Preems ledning nu valt att avveckla planerna på att bygga ett raffinaderi för svavelrik tjockolja i Lysekil. Men det innebär att det finns mer resurser att satsa på förnyelsebara bränslen.

Preem kommer därför i höst att lämna in en ny ansökan för en storskalig produktion av förnybara drivmedel i Lysekil. Redan i dag produceras det omkring 200 000 kubikmeter biodrivmedel där. De tidigare byggplanerna omfattade en utökad produktion av biobränslen men nu ska ribban höjas ytterligare.

Tillverkar pyrolysolja

Drivmedelsbolaget har redan en motsvarande ansökan inne för anläggningen i Göteborg, den behandlas just nu i mark- och miljödomstolen.

Målet är att producera 5 miljoner kubikmeter biobränslen per år sammanlagt i de båda anläggningarna. Den totala raffineringskapaciteten ligger på 18 miljoner kubikmeter per år i dessa anläggningar.

Preem äger tillsammans med Setra bolaget Pyrocell som håller på att bygga upp en fabrik i Gävle för tillverkning av pyrolysolja som ska förvandlas till biobränslen i Lysekil, som ATL tidigare skrivit om.

– Förutsättningarna för oss har inte förändrats av Preems besked, säger Pontus Friberg, ordförande för det samägda bolaget Pyrocell.

– Den strategiska inriktningen står fast. Vi har fullt fokus på att få färdigt vår första fabrik som ska vara i drift fjärde kvartalet 2021.

Produktionen i Gävlefabriken kommer att ligga på omkring 25 000 ton per år. Några beslut om att bygga fler anläggningar är ännu inte tagna, enligt honom.